Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa

  • Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa

  • Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa

  • Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa

  • Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa

Memòria

El IESE forma parte de la Universidad de Navarra e imparte programas de perfeccionamiento para empresarios a tres niveles: alta dirección de empresa, nivel divisional y nivel departamental. El programa está condicionado por el método pedagógico especial del instituto, basado en la preparación de «casos», que requiere varias horas de preparación en grupos reducidos. La estructura es metálica, con nudos empotrados para conseguir mayor esbeltez de jácenas y pilares. Sólo hay pilares en fachada y están separados cada 2,12 m para facilitar la alternancia entre despachos grandes y pequeños. Este módulo reducido aumenta la flexibilidad de división interior y permite que los pilares sean más delgados, sirviendo de montantes a la carpintería. En fachada se combinan bandas horizontales de vidrio con bandas de piedra artificial blanca, que sirven de antepecho. Para evitar los vierteaguas, se han empotrado unos tubos de plomo que vierten el agua de lluvia en unas pequeñas gárgolas de latón sujetas a los pilares, y en determinadas zonas que requerían mayor cerramiento se han sustituido algunas ventanas por planchas metálicas vitrificadas gris claro.

Autor: Xavier Llobet i Ribeiro

Font: DOCOMOMO Ibérico

Autors

Sobre el mapa