Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres
 • Cementiri de Sant Martí Sarroca

  Modest Fossas i Pi

  El cementiri municipal de Sant Martí Sarroca es troba situat prop del nucli urbà, en un pla al peu de la Roca. És de planta rectangular, tancat per murs amb nínxols adossats. Al centre hi ha un passeig distribuïdor amb xiprers als costats, que porta a la capella. Als extrems hi ha torres. Són interessants els elements escultòrics de l'interior. El conjunt s'inscriu dintre de les característiques de l'estil neoclàssic. El cementiri va ser construït d'acord amb el projecte realitzat per l'arquitecte Modest Fossas, l'any 1868. La documentació relativa a l'obra es conserva a l'Arxiu Municipal de Sant Martí Sarroca.

  1868

 • Centre Cultural de Sant Martí

  autoria desconeguda

  Centre Cultural de Sant Martí

  El Centre Cultural de Sant Martí està situat al centre històric de Sant Martí Sarroca. És un edifici de planta rectangular, amb coberta a dos vessants. La planta és simètrica, tancada per un bar-cafè, amb accessos laterals. La façana és de composició gairebé simètrica. A l'interior, hi ha una pista de ball, escenari i llotges. El conjunt respon a l'estètica noucentista.

  1924

 • Escoles de la Bleda

  Pau Guasch

  Edifici aïllat format per un cos central, més llarg en la part posterior, i dues ales laterals, que corresponen als pisos dels mestres i a les aules, respectivament. La façana té composició simètrica amb coronament central esglaonat, amb boles i garlandes, i portes i finestres bessones amb llinda o arc apuntat. La coberta és a dues vessants. Segons testimoni verbal, l'edifici va ser construït entre els anys 1924 i 1926 per Pau Guasch.

  1924 - 1926

 • Cal Balada

  Josep Arbós

  Cal Balada és un edifici de grans dimensions situat al peu de la carretera de Vilafranca a Sant Martí, en un dels extrems del poble. És de planta quadrada i consta de planta baixa, dos pisos i terrat amb torratxa. Les façanes presenten una composició simètrica, amb obertures decreixents en altura. En conjunt, l'edifici respon a una estètica eclèctica. L'edifici de Cal Balada va ser bastit pel mestre d'obra Josep Arbós a principis del segle XX, segons fonts verbals.

  s. XX (primera meitat)

 • Habitatge al Carrer de Salvador Raventós 21

  autoria desconeguda

  Casa composta de planta baixa i terrat, amb jardí posterior i lateral, amb façana davantera de composició simètrica amb portal central i finestres a banda i banda. Obertures amb llinda i decoració de ceràmica vidriada blava i ornamental als marcs, que formen petits escalonaments, motius que es repeteixen en la barana de terrat (fet d'obra), així com línies horitzontals i plaques quadrangulars.
 • Ajuntament de Sant Martí Sarroca

  autoria desconeguda

  Conjunt format per una capella central i dues aules laterals, amb planta baixa i pis. La façana presenta una composició simètrica amb un porxo lateral, arcades d'arcs de mig punt, balcons amb balustrades, ràfecs i coronament central ondulat. El conjunt respon a l'estètica noucentista.
 • Cal Sisplau

  autoria desconeguda

  Casa aïllada de planta quadrangular composta de planta baixa, pis, terrat i torratxa. Façanes de composició simètrica amb obertures amb llinda decorades amb ceràmica blava i trencaaigües decorats amb cercolets, ovals i espirals. Reixes interessants. Coronament amb barana de balustres, fris, palmetes i elements quadrangulars, amb motllura corbada superior que centra la façana. Jardí i baluard.

  s. XX

 • Col·legis de la Rovira Roja

  autoria desconeguda

  Edifici amb planta en forma de T i d'una sola alçada, amb coberta a dues vessants. La part més allargada correspon a l'aula d'ensenyament, que té adossat l'habitatge del mestre. Al porxo d'entrada i a les finestres, hi ha columnes de fust cilíndric i el coronament de l'edifici, té una decoració de boles i motllures. L'edifici respon a l'estètica noucentista.
 • Escoles dels Hostalets

  autoria desconeguda

  Edifici format per dues naus que en planta formen una T, destinades a habitatge del mestre i a aula escolar. Les teulades són a doble vessant i les façanes tenen uns coronaments escalonats i motllurats amb boles decorades i garlandes. Presenta obertures amb llinda, marcs amb relleu i algunes columnes interiors.

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.