Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Sóc creativa.
La meva pràctica es compromet amb una arquitectura detallada i personalitzada amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i del meu l’entorn. Faig projectes que van de petita a gran escala creant projectes per viure, treballar i aprendre. Crec absolutament en què no hi ha fronteres entre arquitectura, paisatge, interiorisme i disseny industrial.

Em llicencio a l’Escola Superior d’Arquitectura del Vallès al 2005 amb Matrícula d’Honor completant la meva formació a l’École d’Architecture Paris-la Villette i fundo el meu propi estudi al 2008. Col·laboro amb Yaiza Terré en alguns projectes del 2008-2011.

Entre els anys 2000-2008 em vaig formar en varis estudis d’arquitectura, urbanisme i paisatge: Enric Massip-Bosch (Barcelona), Ateliers Jean Nouvel (París), Jornet-Llop-Pastor (Barcelona) i BatlleiRoig Arquitectes (Barcelona).

Gaudeixo especialment amb els processos creatius del disseny i de la construcció. Intento trobar l’estratègia òptima per cada espai per aconseguir el millor resultat. Treballo per la simplicitat, l’atemporalitat i l’honestedat dels materials.

Alguns projectes de l’estudi han estat premiats. Hangar ha rebut el premi de millor obra construïda als premis AJAC VIII, “Stalker” una menció al concurs de les “Portes de Collserola” i Atlantis Gastro Bar resta finalista dels premis FAD d’Interiorisme al 2019.

La col·laboració entre Arantxa Manrique i Yaiza Terré neix oficialment el 22 de juliol del 2008 amb el 1º premi del concurs de Fàbriques de la Creació per l’ampliació d’Hangar a Can Ricart_PobleNou convocat per l’Ajuntament de Barcelona i dirigit a joves arquitectes i finalitza l’any 2011 amb el final de les mateixes obres.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. Ampliació del Centre de Creació Artística Hangar al Recinte de Can Ricart

  Arantxa Manrique Gimeno, Yaiza Terré

  Ampliació del Centre de Creació Artística Hangar al Recinte de Can Ricart

  La bellesa de l’inacabat, intervenir sense destruir, posar en valor el caràcter de l’espai i alhora reinterpretar-lo, rehabilitar essent respectuós amb la història i pensant en les noves utilitats, reconèixer les cicatrius del recinte com una empremta clau de la seva personalitat...D’això va aquest projecte. El projecte Hangar s'ubica dins del programa de "Fàbriques de la Creació".Es tracta d'adequar els edificis existents amb la mínima intervenció i el mínim cost econòmic possibles. Hangar és un Centre d'Artistes Visuals situat des de 1997 en una antiga nau dins del recinte fabril de Can Ricart. La intervenció es realitza des del respecte, reconeixent el caràcter i les qualitats físiques de l'espai existent, reinterpretant-lo però no transformant-lo; mantenint les cicatrius que mostren les transformacions sofertes al llarg del temps i sumant les que en sorgiran d'aquesta. Estratègicament s'introdueix un element comú a totes les naus, "el mòdul", exempt, que contraposa antic-nou.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat. Categoria: Intervencions de Rehabilitació, tant de Promoció Pública com Privada
  Ampliació del Centre de Creació Artística Hangar al Recinte de Can Ricart

 3. Premi AJAC (Associació de Joves Arquitectes de Catalunya)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Reforma Interior / Retail
  Bar Atlantis

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.