Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Félix Solaguren-Beascoa de Corral

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Escola Guillem Isarn

  Maria Àngels Negre i Balsas, Félix Solaguren-Beascoa de Corral

  Escola Guillem Isarn

  L’escola es troba en un solar de forma trapezoïdal situat enmig de la parcel·lació agrícola, limitat al nord per una carretera i al sud per l’antic camí ral. L’emplaçament de l’escola és el resultat d’una reparcel·lació que segueix les directrius indicades per la parcel·lació agrícola. L’escola queda situada en un solar allargat, semblant als preexistents, de manera que allibera el màxim de superfície per a la pista esportiva. La posició de l’edifici permet obrir un carrer que uneix la carretera amb el camí rural. L’escola queda dividida en dos volums tractats amb una clara voluntat de contrast. El primer volum és opac, de pedra del lloc, i conté el gimnàs, els vestidors i l’accés principal. El segon volum, de maó pintat de color blanc, contrasta amb la pesantor del volum de pedra i emfasitza la seva disposició lineal per mitjà de les filades de maó. Els forats de la façana s’ajunten en un gran buit ja esquinçat, disposat segons el programa de l’edifici.
 2. 19 Habitatges i Local Comercial Bolívia

  Maria Àngels Negre i Balsas, Félix Solaguren-Beascoa de Corral

  19 Habitatges i Local Comercial Bolívia

  La parcel·la on s'emplaça l'edifici està situada al recinte de Can Ricart (al districte 22@). El programa definit és de 19 habitatges dotacionals públics i un local comercial. Funcionalment, l'edifici s'organitza en un sol cos inferior (planta baixa) que conté el local corresponent a l'ús 22@T, la previsió d'espai per la ubicació d'una ET, i l'accés al vestíbul general de l'edifici d'habitatges; i un cos superior fragmentat en secció (2 plantes i 5 plantes) on es resolen els habitatges. El desenvolupament de la façana és necessari per resoldre la tipologia d'habitatge que es demana, les preexistències (mitgeres existents i futures) i les dimensions de la parcel·la aconsellen optar per la organització dels habitatges en corredor interior. Malgrat la irregularitat del solar i la complexitat, s'opta per resoldre la planta per mitjà d'elements iguals o regulars per permetre l'ús de sistemes constructius i materials industrialitzats. Qualificació energètica A.
 3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  19 Habitatges i Local Comercial Bolívia

  Maria Àngels Negre i Balsas, Félix Solaguren-Beascoa de Corral

Bibliografia