Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Iván Sánchez Fabra

Memòria

És arquitecte des de l'any 2002 per l'Escola Superior d'Arquitectura del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). És professor del Màster d'Arquitectura del Paisatge a la UPC i director de l'equip de Projectes d'Urbanització de Batlle i Roig Arquitectura. Va entrar a formar part d’aquest estudi l'any 1999 com a responsable del desenvolupament gràfic i tècnic de la Tesi Doctoral del Sr. Enric Batlle. És responsable de diferents projectes d'urbanització i de planejament, i col•labora en altres projectes i concursos d'arquitectura. L'any 2003 es consolida com a Director de l'Àrea de Projectes d'Urbanització i és a l’any 2014 quan esdevé soci del despatx. Entre els seus projectes més destacats cal esmentar la seva tasca en la Direcció d’Obra del ‘Camí del Bosc’ del Cementiri de Roques Blanques (Premi Catalunya Construcció a la Innovació en la Construcció 2018); la urbanització dels espais exteriors del centre comercial The Style Outlets Viladecans (Premi Catalunya Construcció 2017 a la Innovació en la Construcció), projecte del qual destaca l’estratègia topogràfica per reduir al màxim el moviment de terres de l’obra, la implantació de sistemes urbans de drenatge sostenible per tal d’aprofitar el 100% de l’aigua de pluja, i el foment de la vegetació per potenciar la biodiversitat i millorar les condicions bioclimàtiques del lloc; la Restauració Paisatgística de l’antic espai d’intercanvi de deixalles i conversió en Passeig Mirador de les Antigues Guixeres d’Igualada; el projecte constructiu de la plataforma reservada per a autobús entre Castelldefels i Cornellà; la connexió ciclable i per a vianants entre Barcelona i Esplugues de Llobregat; les gàbies per a guacamais al palmerar del zoo de Barcelona; el projecte d'urbanització de les “places temàtiques i front fluvial del recinte de l'Exposició Internacional de Saragossa 2008”; el projecte d'urbanització del Parc dels Ocellets a L'Hospitalet i la urbanització de la Riera de Sant Climent i del parc d'Activitats de Viladecans.

Autor: Batlle i Roig Arquitectura

Societats