Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Memòria

Arquitecte, enginyer industrial i empresari. Amplià estudis a Harvard i al MIT als EUA. Va tornar a Catalunya el 1947. Propietari de l’estació d’esquí de Masella, fundador de l’Institut d’ Estudis Nord-Americans i director tècnic de la Zona Franca de Barcelona, va aconseguir instal·lar la SEAT a Barcelona. Rebé la Creu de Sant Jordi el 2013. Va realitzar entre molts d’altres projectes, l’Hotel Cap sa Sal, o Hoechst Ibèrica.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Conjunt d'Habitatges per als Treballadors de la SEAT

  Josep Maria Bosch Aymerich, Antoni Pineda i Gualba

   Conjunt d'Habitatges per als Treballadors de la SEAT

 2. Hotel Cap Sa Sal

  Josep Maria Bosch Aymerich

  Hotel Cap Sa Sal

 3. Hoechst Iberica

  Josep Maria Bosch Aymerich

  Hoechst Iberica

 4. Habitatge Unifamiliar a Tossa de Mar

  Josep Maria Bosch Aymerich

Arxiu

 • Perspectiva de l'Estació del Telecadira del Complex Turístic Masella.

  Dibuix

  Perspectiva de l'Estació del Telecadira del Complex Turístic Masella.

  Fons Josep Maria Bosch Aymerich / Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de l'Hotel del Complex Turístic Masella.

  Dibuix

  Perspectiva de l'Hotel del Complex Turístic Masella.

  Fons Josep Maria Bosch Aymerich / Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de l'accés exterior de l'Hotel Cap Sa Sal.

  Dibuix

  Perspectiva de l'accés exterior de l'Hotel Cap Sa Sal.

  Fons Josep Maria Bosch Aymerich / Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva del conjunt de l'Hotel Cap Sa Sal.

  Dibuix

  Perspectiva del conjunt de l'Hotel Cap Sa Sal.

  Fons Josep Maria Bosch Aymerich / Arxiu Històric del COAC

Bibliografia