Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

* Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Cementiri d'Igualada

  Celdoni Guixà i Alsina, Josep Simó i Bofarull

  La distribució general és de forma rectangular, voltat d'un claustre dòric, on hi trobem els nínxols. El pati interior és destinat a fossars. Oposada a la porta hi havia l'església, que va ésser destruïda en el període 1936-39 i reemplaçada actualment per una d'en B.Bassegoda. La portalada d'entrada al recinte consta de dues columnes dòriques que flanquegen l'entrada, que és un arc de punt rodó. A la part superior hi ha una inscripció i una creu. Capella central de línies renaixentistes. Aquest és el tercer cementiri que té la ciutat. El primer estava situat en el terreny que avui ocupa la Capella del Sant Crist, que en 1702 es traslladà on avui hi ha la plaça del Bruc. L'actual cementiri data del 1817. Els arquitectes que intervingueren foren Bofarull, per a l'ordenació general, i Guixà per a la construcció de la porta. Podem dir que encara avui es conserva quasi intacte i que els successius eixamplaments es poden diferenciar clarament.
 2. Centre de Lectura de Reus

  Josep Simó i Bofarull

  Centre de Lectura de Reus

 3. Xalet del Doctor Domènech

  Josep Simó i Bofarull

  Xalet del Doctor Domènech

  La casa acull la consulta mèdica i l’habitatge d’un metge de Reus, defensor de les idees higienistes i de la política esportiva. Es troba en una ciutat jardí impulsada pel mateix doctor Domènech als voltants del Reus Esportiu. La casa va ser encarregada al seu amic Josep Simó en tant que “arquitecte salubrista” titulat a París. Cada àmbit de la casa es correspon amb un volum i amb una alçària propis, de manera que el cos més alt és el de l’escala. La coberta, malgrat que presenta una altimetria irregular, és transitable, la qual cosa genera un joc de passos d’una coberta a l’altra. Els plans de façana combinen l’arrebossat, el maó vist i els reenfonsaments, i cadascun dels cossos queda coronat per una filera de maons a sardinell. Simó combina un gran sentit de la mobilitat amb les possibilitats del tractament purista del joc de volums. La casa fou reformada durant la postguerra per l’arquitecte reusenc Antoni Sardà.