Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. Nou Poble del Pont de Bar

  Lluís Maria Vidal i Arderiu

  Nou Poble del Pont de Bar

  Les inundacions que van tenir lloc a Catalunya l’any 1982 es van endur una bona part de l’antic poble i van provocar esllavissades de terres que van revelar lesions serioses en el subsòl de la muntanya propera, fins al punt de posar en perill qualsevol intervenció de reconstrucció del poble. El nou assentament es troba en uns terrenys situats a 1.000 metres de l’antic poble, al vessant nord, amb orientació a migdia. El nou nucli satisfà el mateix programa que el vell: onze habitatges, l’ajuntament, la capella i una fonda. El nou poble adopta una estructura urbana rígida per motius geotècnics, de costos i d’ús de prefabricats. El resultat manté, però, un ritme i una cadència que permeten d’integrar-lo en l’entorn i la zona. El projecte manté o té en compte alguns elements preexistents que recorden el pas de l’home per aquest lloc i que han estat utilitzats com a pautes d’algunes de les noves construccions.
 2. Llar d'Avis a la Casa dels Ducs d'Alba

  Lluís Maria Vidal i Arderiu

  Llar d'Avis a la Casa dels Ducs d'Alba

  La nova intervenció sobre el vell edifici té en compte l’estructura urbana del poble, formada per una trama de carrers estrets que s’eixamplen en alguns punts, formant petites places. El nou edifici es disposa de manera que, darrere de la casa dels ducs d’Alba, es crea una nova plaça que esdevé l’accés independent a la sala d’actes de la nova llar d’avis. El nou edifici en si mateix es configura de manera semblant a com ho fa l’absis de l’església de Sant Miquel. La part posterior del vell edifici queda a la vista i se’n conserva l’estat actual. La nova construcció queda separada de les antigues parets en alguns casos, mentre que en d’altres s’insereix en les velles estructures amb un material diferent i lleuger. La nova edificació estableix d’aquesta manera una continuïtat amb l’estructura urbana existent i utilitza la diferenciació del llenguatge emprat per distingir les parts velles i les parts de nova creació.
 3. Farmàcia Arderiu

  Lluís Maria Vidal i Arderiu

  Farmàcia Arderiu

Bibliografia (17)

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.