Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

* Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Arquitecte per l’ETSAB (2000). Postgraus en ‘Ciutat i Territori Sostenible’ i ‘Medi ambient urbà i sostenibilitat’ per la UPC. Docència del doctorat de ‘Teoria i història de l’arquitectura’ (UPC, 2005-2010). Participació en conferències, tallers i cursos sobre rehabilitació, patrimoni i sostenibilitat a Dinamarca, Itàlia, França, Marroc i Algèria. Membre del COAC, soci d’AADIPA i fundador i codirector del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, vocal de la Junta de RehabiMed i membre convidat de la comissió d’arquitectura de Barcelona. Actualment professor associat de projectes a l’ETSAB i professor del Màster de Rehabilitació de la URL, coordinant el taller de projectes ‘paisatges històrics’. El 2003 funda taller 9s arquitectes amb I. Marzo, amb atenció especial a la intervenció sobre l’existent i l’arquitectura pública. Ha redactat i dirigit nombrosos projectes per a diversos organismes públics, on ha obtingut diversos reconeixements: finalista i seleccionat FAD, selecció en el premi internacional DOMUS, Menció i finalista Premi Catalunya Construcció, Mencions i seleccions en les Mostres d’arquitectura COAC, seleccions a la Biennal espanyola, Arquia/ Próxima, Biennal Europea del Paisatge i Biennal Alejandro de la Sota. Amb obra publicada en desenes de revistes i publicacions. Ha combinat la pràctica professional amb la divulgació. A destacar la codirecció de les jornades internacionals ‘Patrimoni partit, patrimoni compartit’ (COAC, 2006) i de les biennals internacionals de patrimoni arquitectònic (2013, 2015 i 2017). Ha estat membre del comitè científic de la 1era conferència mediterrània sobre arquitectura tradicional (2007) i va dur la coordinació tècnica del projecte europeu ‘HQE2R. Rehabilitació sostenible de barris sostenibles’ i de la xarxa d’experts RehabiMed per a l’elaboració d’una metodologia per a la rehabilitació (2004-2007) dins el marc d’EuroMEd Heritage. Amb nombrosa obra publicada sobre rehabilitació i sostenibilitat.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Ludoteca i Centre de Recursos Educatius de Ciutat Vella

  Taller 9s Arquitectes, Oriol Cusidó i Garí, Irene Marzo Llovet

  Ludoteca i Centre de Recursos Educatius de Ciutat Vella

  La intervenció tenia com a objectiu principal recuperar un ‘racó’ del barri Gòtic, un indret sensible des d’un punt de vista urbà i patrimonial, transformant l’edificació existent en desús, en un contenidor d’usos públics. Com a resultat de la operació s’allibera la torre de Sta. Maria del Pi, des de feia segles amagada. Es rehabilita la primera crugia de l'edifici per mantenir el caràcter històric de la plaça i es construeix un nou cos al seu darrere que hi dialoga. El nou contenidor metàl.lic gesticula i es desmaterialitza al trobar la torre, i els carreus de la torre esdevenen així el quart tancament de l'espai en totes les seves plantes. Entre el nou i el vell, una escletxa de llum i aire relaciona visualment totes les plantes i prolonga l'exterior a dins. La façana del cos nou que s’enfronta a la torre esdevé una reinterpretació contemporània de l’antic gòtic. La matèria pètria, massiva, es transmuta en una pell de lames semitransparent, les impostes són ara UPE metàl·liques...
 2. Centre Europeu de la Pell de Qualitat a Igualada

  Taller 9s Arquitectes, Oriol Cusidó i Garí, Irene Marzo Llovet

  Centre Europeu de la Pell de Qualitat a Igualada

  Rehabilitació de 2 adoberies en el barri del Rec. L’objectiu del projecte, en el marc d’una operació estratègica de ciutat, és crear un espai de difusió del curtit en el s.XXI, per completar el programa del Museu de la Pell. Es projecta un edifici-porta, permeable, que s’obre al Rec per a potenciar la seva recuperació com a eix cívic. S’aposta per vestir l’edifici per fora, recuperant les dimensions i el ritme del buits, i els cromatismes locals; per conservar a l’interior els elements constructius existents, la seqüència d’espais, i el conjunt de paraments, tal i com es van trobar, amb les seves ferides, expressió de la història de l’edifici, evitant enmascarar, rascar, pulir... Pels nous espais servidors es dissenyen unes ‘caixes’ de fusta prefabricades, reciclables, que s’inserten en l’estructura actual, sense tocar-la ni fagocitar-la, reproduïnt el sistema constructiu dels antics estenedors. Els reforços també se superposen als antics.
 3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Intervencions de Rehabilitació, tant de Promoció Pública com Privada

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Ludoteca i Centre de Recursos Educatius de Ciutat Vella

  Taller 9s Arquitectes, Oriol Cusidó i Garí, Irene Marzo Llovet

 4. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Seleccionat
  Centre Europeu de la Pell de Qualitat a Igualada

  Taller 9s Arquitectes, Oriol Cusidó i Garí, Irene Marzo Llovet

Bibliografia

Societats