Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Pere Puig Rodríguez

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Campus Motor de l'Anoia

  Pere Puig Rodríguez

  Campus Motor de l'Anoia

  L'edifici ha s'acollir empreses vinculades al món del motor. Es necessitava un edifici modular i flexible per poder-se adaptar a unes sol·licitacions dimensionals molt cambiants. L'estructura és prefabricada i tots els acabats exteriors són de materials inoxidables. S'ha tingut una especial cura en tot el que fa referència a la sostenibilitat: elements industrialitzats, climatització per geotèrmia, protecció solar de totes les superfícies envidrades, etc. La qualificació energètica és una A
 2. Centre Cultural Mont-Àgora

  Pere Puig Rodríguez

  Centre Cultural Mont-Àgora

  La façana nord es planteja com un gran pòrtic que s'obre al parc i a les bones vistes. En les orientacions est, sud i oest les façanes són més tancades i compten amb gelosies per a la protecció solar en tots els seus finestrals. L'entrada es fa per un gran porxo que dóna pas a un vestíbul a doble altura des de la que s'accedeix a totes les dependències principals. La biblioteca es situa longitudinalment al llarg de la gran vidriera rebent llum natural sempre des del nord. A l'interior s'ha utilitzat preferentment el color blanc mentre que la sala de conferències s'ha revestit amb fusta d'auró. La sala polivalent-auditori disposa d'una grada retràctil i s'ha tractat com una gran caixa negre que asseguri una bona visibilitat per a les projeccions de cinema. La façana és ventilada amb plafons de formigó blanc bipretessat amb acer inoxidable. En baix relleu, s'hi han disposat lletres de diferents alfabets.
 3. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Seleccionat
  Centre Cultural Mont-Àgora

  Pere Puig Rodríguez

 4. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Seleccionat
  Campus Motor de l'Anoia

  Pere Puig Rodríguez