Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Fundada pels arquitectes Maximià Torruella i Patricio Martínez, l’empresa d’arquitectura PMMT té més de 25 anys d’acreditada experiència en arquitectura hospitalària, sanitària i sociosanitària, així com al sector comercial, educatiu i en accessibilitat universal. Amb més de 2.500.000 m2 projectats tant en l’àmbit local com internacional i nombrosos concursos guanyats, PMMT compta amb un departament d’innovació que permet el desenvolupament de projectes d’innovació tant propis com per a empreses i institucions. Té oficines a Barcelona i Madrid i un equip de 45 professionals.
La seva obra ha estat premiada a prestigiosos certàmens, publicada a més de 100 mitjans especialitzats, ha format part d’exposicions nacionals i internacionals, i l’expertise dels seus membres els ha posicionat com a reputats convidats a congressos, universitats i debats, com a jurat en diversos concursos del sector hospitalari, i com a articulistes en publicacions especialitzades.

PMMT Arquitectura té com a objectiu dissenyar entorns sanitaris humanitzats i eficients que permetin millorar la qualitat assistencial i l’experiència del pacient. Actualment, l’empresa està dissenyant hospitals de subaguts, gastroenterològics, cardiològics, de medicina esportiva, regenerativa, de reproducció assistida i de diagnosi per la imatge, així com hospitals generals d’alta complexitat com la nova Clínica Girona i l’ampliació de l’Hospital Dr. Josep Trueta a Catalunya, tres nous hospitals a Bolívia i un altre a Angola.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. Tr House

  PMMT Arquitectura, Patricio Martínez González, Maximià Torruella i Castel

  Tr House

  Innovació i funcionalitat és el binomi que distingeix la intervenció arquitectònica de l’habitatge construït en un solar que presenta un fort desnivell i on ja existia una casa històrica envoltada d'un ampli jardí. El nou habitatge, que estava subjecte a unes dimensions definides per la normativa urbanística, havia d'integrar-se amb el paisatge i adaptar-se funcionalment a les necessitats del client. El resultat és un volum de 13,00 x 13,50m en tres altures que bolca totes les estades en adreça oposada a la façana principal, aconseguint donar resposta a les necessitats, tant visuals com de privadesa, de l'usuari. Mentre que, la resta de les seves façanes s'emboliquen amb una pell de ceràmica *vitrificada que confonen i mimetitzen l'habitatge amb l'entorn vegetal que la circumda.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat. Categoria: Edificis amb Ús Residencial. Inclou Edificis d'Habitatges Unifamiliars de Promoció Privada o Pública
  Tr House

 3. Casa PIN8

  PMMT Arquitectura, Joana Cornudella, Luis Gotor, Patricio Martínez González, Maximià Torruella i Castel

  Casa PIN8

  La casa se situa en un poble de l’Empordà amb un pla urbanístic i patrimonial molt restrictiu, que defineix la volumetria i la façana. Planta rectangular formada per una estructura perimetral de sis pilars metàl·lics, sobre la qual es recolza una carcassa de fusta prefabricada, que forma un doble espai, com si fos una gran barca invertida. L’espai interior està pensat de manera tridimensional, amb visuals obertes en diverses direccions. La casa mira cap al jardí i als patis enjardinats de la planta superior. Aquests espais no només fan entrar el verd a la casa, sinó que també permeten la ventilació creuada en diagonal per evitar les estratificacions tèrmiques de l’aire. Aquesta estratègia de dobles alçades determina tots els espais de la casa, que tenen vista a l’exterior. El 85% de la construcció i els materials són de fabricants i tallers locals, com l’estructura de fusta, les ceràmiques i les gelosies. Bona part del mobiliari interior l’han fet a mida fusteries locals o bé prové de mercats de la zona.
 4. Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona

  Guardonat / Premiat. Categoria: Arquitectura
  Casa PIN8

Autors

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.