Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres (14)

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (24)

 1. Casa Margarida

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Casa Margarida

  La configuració de la casa ve determinada per dues característiques preexistents: la bona orientació del solar respecte de l’assolellada i el fort pendent del carrer, situat a la banda sud. La casa pren la forma d’un cos cúbic amb una terrassa al davant situada a la cota més alta del carrer, per on té lloc l’entrada. Un cos que sobresurt acull l’entrada en un moviment de transició, mentre que a l’altra banda d’aquest cos hi ha el jardí i la piscina, ben protegits del carrer. Des d’aquest cos s’arriba a un espai vertical que inclou l’escala d’accés al primer pis, al costat d’un menjador a doble alçària, el cor de tota la casa. Tot el tancament de la banda sud és concebut com un filtre mòbil que permet nombrosos jocs d’entrades de llum, ombres i transparències. La pèrgola que ombreja la façana de la planta baixa és també un dispositiu de tancament. La casa combina les traces horitzontals i verticals tant en planta com en alçat.
 2. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura
  Casa Margarida

 3. Casa Cuca de Llum

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Casa Cuca de Llum

  La casa adopta un caràcter temàtic a partir del magnífic paisatge cap al qual s’orienta. Els autors inscriuen un programa domèstic convencional en una peça simètrica oberta al paisatge i aixecada respecte del terreny gràcies al tancament vidrat del soterrani. El caràcter de mirador queda expressat en una configuració en dos cossos, un d’anterior i l’altre posterior, que acull la cuina, el menjador i un gimnàs. El vestíbul es troba a la ròtula entre tots dos cossos, i s’hi accedeix per mitjà d’una escalinata tangent a la casa. La composició es basa en correspondències simètriques que no s’ajusten a la diversitat del programa: la sala d’estar, a l’oest, adopta la mateixa configuració que el dormitori principal, a l’est; l’escalinata d’accés té una rèplica en l’escala que baixa al soterrani. RCR Arquitectes exploren les regularitats formals com a base per investigar noves possibilitats de distribució d’un programa domèstic.
 4. Facultat de Dret de la UdG

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Facultat de Dret de la UdG

  El projecte es mostra com una resposta directa a les condicions urbanístiques de l’indret: la malla ortogonal del campus superposada a una orografia variable i amb una vegetació molt diversa. Un talús sobre els dos carrers inferiors restitueix una horitzontal artificial, on descansen tres cossos transversals que allotgen les aules i els despatxos. Totes les estances reben la llum des dels espais existents entre els volums, de manera que tot l’edifici presenta l’aspecte d’un encaix de superfícies cegues. Un cos de tres nivells d’alçària acull les activitats comunes, alhora que marca l’entrada pel punt més suau del talús.
 5. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura
  Institut Vilartagues

 6. Institut Vilartagues

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Institut Vilartagues

  El projecte abandona qualsevol diàleg amb les preexistències i també renuncia a ser un dispositiu capaç de transformar el lloc. L’edifici, totalment descontextualitzat, es mostra com un volum cec que oculta les alçàries o l’expressió del programa. La planta s’organitza en dos cossos molt llargs, un per a les aules i l’altre per a les dependències comunes, despatxos i serveis. La illuminació sempre té lloc a través d’entrades indirectes que permeten preservar la pulcritud dels alçats. Les finestres emfasitzen la proporció exagerada de l’edifici, que en la seva horitzontalitat extremada al·ludeix a una base completament plana i isòtropa.
 7. Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  L’equipament de la pista d’atletisme conté les dependències funcionals (vestuaris, gimnàs, etc.) a cota esport i un bar amb serveis a cota accés. El seu desplegament en murs, talussos i rampes formalitza el descens des de l’arribada fins a la pista (12 m) i contribueix a la seva integració en el bosc que la configura. El seu caràcter de porta cap a les carreres atlètiques, filtre entre l’urbà i el natural, es reforça amb una gran coberta suspesa entre un mur i el volum que també mira els atletes. La seva geometria triangular s’obre sobre l’espectacle i la mirada de cristall adquireix els reflexos del bosc, determinant de tota l’actuació en el seu conjunt.
 8. Premi FAD

  Guardonat / Premiat (ex-aequo). Categoria: Espais Exteriors
  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

 9. Casa M-Lidia

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Casa M-Lidia

  En una petita parcel·la als afores de la població, amb accés des d’un camí rural, RCR Arquitectes plantegen la casa com un rectangle regular encavalcat al camí, que dóna accés al garatge del soterrani. La casa, desenvolupada en una sola planta, cerca un alt grau de regularitat formal per mitjà d’un esquema ABCBA, del qual les C corresponen a crugies menors, i una d’elles conté l’escala d’accés des del nivell inferior. La casa es mostra com una composició purista de tres volums vidrats, revestits amb tela metàl·lica, que inviten a inscriure el programa domèstic en un espai unitari i transparent. La sala d’estar-menjador ocupa el volum central, mentre que els volums laterals acullen els dormitoris de pares i fills, respectivament. Els serveis menors —com ara la cuina, els banys o les zones d’estudi— queden recolzats al mur de tancament del fons i formen un armari continu que abasta tota la llargària de la casa.
 10. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Espais Exteriors
  Bassa i Exteriors a la Vil·la de Trincheria

 11. Premi FAD

  Guardonat / Premiat (ex-aequo). Categoria: Interiorisme
  Pavellons al Restaurant Les Cols

 12. EU Mies Award

  Nominat
  Parc de Pedra Tosca

 13. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura
  Bodegues Bell-Lloc

 14. EU Mies Award

  Finalista
  Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver, Casal d'Avis i Jardins Cándida Pérez

 15. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Ciutat i Paisatge
  Espai Públic Teatre la Lira

 16. Habitatge Unifamiliar Vilanova 22

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Habitatge Unifamiliar Vilanova 22

  Buidar una casa entre mitgeres la façana de la qual està catalogada i deixar que l’aire que tanca aquests murs i la seva coberta restin lliures. L’espai és únic i les plataformes flotants se situen a diferents nivells. El banc les protegeix i emmarca, el volum baix les serveix i l’estructura al llarg, com a filtre separat de la mitgera a ambdós costats, les comunica. La secció activa i desactiva les relacions visuals d’una escena canviant segons els personatges. I l’enquadrament sobre el jardí varia. Una construcció auxiliar al fons tanca un món obert a l’aire i al cel, per sentir-lo en tota la casa i compartir la vivència creuada sense perdre intimitat.
 17. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Interiorisme
  Habitatge Unifamiliar Vilanova 22

Arxiu

 • Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  Dibuix

  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

 • Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  Dibuix

  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

 • Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  Dibuix

  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

Bibliografia (8)

Societats

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.