Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Sergi Carulla i Oscar Blasco són arquitectes i paisatgistes, l’any 2005 van fundar l'estudi Scob. Tots dos han treballat com a responsables de projectes urbans en diverses administracions públiques. Actualment, imparteixen classes en el Màster d'Arquitectura del Paisatge de la UPC de Barcelona i a l'Institut Europeu del Disseny (IED).

Els seus treballs han obtingut reconeixement internacional tant en premis com en concursos i revistes especialitzades. L’any 2015 i 2016, Scob va guanyar, gràcies al seu projecte de reforma i ampliació de la Marina Port Vell de Barcelona, la categoria principal dels premis internacionals FX Awards i la categoria Marines & Ports, dels A + Architizer Awards, respectivament.

Al 2017, els seus projectes Parcs esportius urbans a Barcelona van ser guardonats amb l'OIC / IAKS Award, el premi internacional d'arquitectura més important per a instal•lacions esportives, recreatives i d'oci, sota l'auspici i patronatge del Comitè Olímpic Internacional (COI). Durant els últims anys, aquests projectes han estat seleccionats per a diverses exposicions a França, Suïssa i Espanya.

Recentment, Scob com a membre de diferents equips multidisciplinars ha guanyat el concurs del Parc dels Tres Turons de Barcelona, sector 1 i el concurs d'idees per al Pla estratègic d'Impuls al centre de Mataró.

Paral•lelament a la pràctica professional, Scob treballa en la investigació sobre el paisatge ampliada a altres formats. El seu documental Landskating, ha estat seleccionat en diversos festivals de cinema i arquitectura i ha estat projectat en més de 15 ciutats a Europa i Llatinoamèrica.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (6)

 1. Skate Park Jardins d'Àurea Cuadrado

  Scob Arquitectura i Paisatge, Oscar Blasco, Sergi Carulla

  Skate Park Jardins d'Àurea Cuadrado

  El programa planteja aquest nou skatepark com a una skate - plaça. El projecte treballa en els límits de l’àmbit d’actuació, aprofitant els canvis de nivell i la contenció dels talussos, per col•locar tots els elements patinables. Aquests es configuren com a murs, plans inclinats, escales, grades, plataformes, bancs, baranes, etc.., que es relacionen entre ells amb un llenguatge comú, i no com a objectes aïllats. L’objectiu principal ha sigut revertir la imatge habitual d’aquests espais associada als grans elements durs imposats en un espai obert sense ombres, fent que la vegetació de l’entorn tingui continuïtat i contacte directe amb la nova instal•lació.
 2. Skate Park Mar Bella

  Scob Arquitectura i Paisatge, Oscar Blasco, Sergi Carulla

  Skate Park Mar Bella

  El programa defineix una zona patinable polivalent amb diferents àrees i nivells de dificultat: una zona de street a la part superior que funcionarà com a porta d’entrada, una snake run que permetrà el patinatge de llarg recorregut, i finalment una zona amb tres pools. El skatepark es pensa com a una nova topografia artificial, com un joc de dunes que s’adapta al terreny i aprofita el seu desnivell en direcció al mar, seguint l’estratègia del Parc del Poble Nou. Es busca també una bona relació de continuïtat amb la vegetació existent i els recorreguts que arriben i delimiten la zona d’intervenció.
 3. Parc Esportiu Urbà Aureà Cuadrado

  Scob Arquitectura i Paisatge, Oscar Blasco, Sergi Carulla

  Parc Esportiu Urbà Aureà Cuadrado

  En la majoria de les ciutats els skateparks es continuen construint a la perifèria. La integració d'aquestes instal·lacions en el seu entorn acostuma a ser inexistent, mostrant-se habitualment com un conjunt aïllat. El Parc Esportiu Urbà d’Áurea Cuadrado canvia aquesta dinàmica per esdevenir una nova alternativa contemporània de l'espai públic. La intervenció es planteja íntegrament com una skateplaça. El programa inicial demana la reproducció de diferents elements patinables de carrers i places de la ciutat de Barcelona. La proposta treballa amb els límits de l'àmbit d'actuació, aprofitant els canvis de nivell i la contenció dels talussos per a col·locar tots aquests elements patinables, relacionant-los entre ells tot seguint una seqüència i un llenguatge comú. Es respecten els recorreguts interiors que existien prèviament en el lloc, s'apropa la vegetació existent cap a l'interior i es treballa amb els dos materials ja existents en el lloc amb la intenció d'establir un fort vincle de continuïtat amb el paisatge que l'envolta.
 4. Skate Park Nou Barris

  Scob Arquitectura i Paisatge, Oscar Blasco, Sergi Carulla

  Skate Park Nou Barris

  El nou skatepark de Nou Barris se situa sobre la coberta de la Ronda de Dalt, una de les grans infraestructures viàries de Barcelona. Es tracta de la reforma d’una vella pista de skate de la que tan sols s’utilitzava una part. En un procés de participació ciutadana es va treballar amb els usuaris i les associacions locals per tal d’aconseguir una pista adaptada a les seves necessitats. El skatepark incorpora tres bowls successives (rescatant la mítica hellcurving), una part dedicada al street amb múltiples elements i un zona de snake run.
 5. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat. Categoria: Intervencions Paisatgístiques i Ordenació d’Espais Urbans
  Parc Esportiu Urbà Aureà Cuadrado

 6. Premi FAD

  Seleccionat. Categoria: Ciutat i Paisatge
  Skate Park Jardins d'Àurea Cuadrado

Autors

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.