Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Stephen Bates

Memòria

Es va graduar al Royal College of Art el 1989 i va obtenir experiència professional a Londres i Barcelona. Ha impartit classes en diverses escoles d’arquitectura, inclosa la Architectural Association de Londres, fou professor visitant de l’Institut Federal Suís de Tecnologia (ETH) de Zuric, l’Ecole Polytechnique Fédérale de Lausana (EPFL), l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura. (ESARQ) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC / ETSAB) de Barcelona, ​​l'Escola d'Arquitectura i Disseny d'Oslo i l'Escola Superior de Disseny de la Universitat Harvard. Des del 2009 és professor d’Urbanisme i Habitatge a la Technische Universität de Munic junt amb Bruno Krucker. Mitjançant el desenvolupament de nombrosos projectes i la seva funció docent a la TU de Munic, ha explorat els aspectes pràctics i teòrics de la ciutat i la domesticitat i ha escrit extensament sobre els diversos temes relacionats amb la relació entre les dues escales. Ha estat membre de diversos Panells de Disseny de revisió a Londres i ha exercit nombrosos jurats de competències arquitectòniques internacionals, entre ells el Iberian Premis FAD, el premi Stirling al Regne Unit, el premi belga d’Arquitectura i va ser president del jurat per a l’europeu 2017. Premi Unió d’Arquitectura Contemporània - Premi Mies van der Rohe.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Casa Voltes

  Liebman Villavecchia Arquitectos, Sergison Bates Architects, Stephen Bates, Eileen Liebman, Jonathan Sergison, Fernando Villavecchia Obregón

  Casa Voltes

  La casa es col·loca sobre un antic celler salvant una volta exemplar, únic element rescatat d’una ruïna, en un solar retranquejat i enclaustrat per veïns. El retranqueig dóna lloc a dues geometries amb l’entrada a la seva unió. La façana és de maçoneria amb finestres emmarcades amb recrescut de morter donant a la composició lliure un caràcter més fi. Tot està pintat d’un blanc homogeni i distintiu, creant una renovada identitat pel casc antic. Dues “sales-hall” són el cor de la casa. El vestíbul d’entrada, generòs espai d’arribada, mira cap a l’espai de doble alçada del soterrani il·luminat zenitalment. La sala principal és un espai de cinc costats on la tensió geomètrica es nota en el diagonal del cel ras i els plans inclinats de la llar de foc. Els materials interiors són escollits amb rigor: mosaic hidràulic, marbre blanc, parets de pedra o enguixades. És preten participar de les idees del regionalisme crític explorat per Coderch, Correa-Milá i Harnden-Bombelli.
 2. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura

  Premi FAD

  Casa Voltes

  Liebman Villavecchia Arquitectos, Sergison Bates Architects, Stephen Bates, Eileen Liebman, Jonathan Sergison, Fernando Villavecchia Obregón

Bibliografia

 • Article de Revista

  Sergison Bates

  2G : Revista Internacional de Arquitectura = International Architecture Review N. 34, 2005/II (2005)