Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Memòria

Situada en una vall de caràcter agrícola envoltada de muntanyes, la casa se ??sotmet al protagonisme del seu entorn natural amb respecte, integrant-se en les seves terres i obrint-se a les vistes amb obertures necessàries que emmarquen el paisatge. Amb els seus perfils allargats, i de poca alçada, aquest habitatge funciona com a nexe d'unió entre els diferents trets del seu entorn que queden atrapats al seu interior mitjançant els porxos i patis sota la coberta contínua que els engloba. La casa es compon de dos volums de formigó que s'insereixen en el territori fonent-se en ell. Tots dos volums de diferent mida es traven al terreny mitjançant la prolongació dels murs de contenció que els defineixen, modificant la topografia del terreny per quedar integrada. Els dos volums s'uneixen entre si, mitjançant la rampa d'accés que esdevé un espai exterior autònom, una part de la natura que ha estat aïllada i apropiada per l'home. El volum principal allotja el programa d'habitatge i l'altre el garatge i espais tècnics. L'habitatge conté la sala d'estar tractada com un porxo obert al paisatge, la cuina amb el seu lavabo i safareig, dues habitacions separades per un pati, dos banys, l'habitació principal i la planta superior com a final del recorregut a cota d'accés a la casa des del camí, traiem el cap des de l'estudi cap el paisatge que hem deixat enrere al accedir a la casa.

Autor: Hidalgo Hartmann

Autors

Sobre el mapa