Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

  • Casa Sert 21

Memòria

La casa per a professors de la UAB (Bellaterra) és un segon Homenatge a Sert -el primer essent la rèplica de Jaume Freixa de la Casa a Cambridge- que subratlla les habilitats de Sert, limitant la nova intervenció als detalls: una capa de pintura blanca; revestiments de cuina i bany; mecanismes; marcs per a les finestres;... es tracta d’un treball de reverència a Sert sense pretendre alterar la seva concepció habitacional: “Aquest tipus de casa dóna una solució més individualista a l’habitar, però un individualisme educat, contingut dins dels seus murs. Com la casa mira a dins en lloc de manifestar-se cap a fora, no és necessari que la façana sigui molt expressiva. Les façanes poden ser tanques anònimes, darrera les quals palpita un món divers que cada família construeix per i per a sí mateixa. (...) Una casa d’una sola planta és més interessant que una de dos, perquè es poden obtenir vistes més llargues a través de diverses estances, ja que totes es troben al mateix nivell.”

Font: Mostres d'arquitectura

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa