Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

 • Escola Bressol Marianao

Memòria

El projecte es planteja des del compromís de proporcionar a nens tan petits un espai amable i estimulant, espacial i sensorialment adequat a la peculiar relació que a tan curta edat estableixen amb les coses, molt més tàctil i olfactiva que visual. Espais que permetin ser reconeguts amb les mans, amb el cos. Murs que els permetin col·locar-se enganxats a ells, protegits. Mobles disposats de manera que permetin als nens col·locar-s'hi al voltant i relacionar-se entre ells jugant. Espais que els permetin trobar els seus propis racons. Espais susceptibles de ser reconeguts. Una gradació espacial que permeti als nens anar descobrint i fent seus els espais. Els nens començaran apropiant -se de l'espai i les coses de les seves aules, després els seus patis; finalment descobriran els nens de les altres classes a través dels murs perforats, a través dels quals poden veure, comunicar-se i també passar d'un pati a l'altre. I finalment el jardí. La jardineria és fonamental per al nostre projecte. Plantegem dos tipus d'intervencions: una a base d'arbustos i l'altra d'arbres, sempre amb la intenció que els nens, des de molt petits, tinguin contacte directe amb els cicles naturals. A l'espai que queda entre el tancament dels patis de les aules i el mur de tancament del front de la parcel·la, proposem la plantació, molt atapeïda, d'una massa esponjosa d'arbustos baixos mediterranis: espígol, farigola, romaní, llentiscle, estepa , ginesta... juntament amb pi pinyer. La segona intervenció suggereix la plantació de fruiters en les zones de desnivell topogràfic. A l'espai pavimentat que queda entre l'edifici i les zones no pavimentades del jardí es col·locaran uns grups d'arbres més grans i frondosos: roure, alzina, til·ler, castanyer, noguera.

Autor: AV62 Arquitectos

Autors

Sobre el mapa