Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  • Pavellons d'Accés al Liceu Francès

Memòria

Després dels desgraciats atemptats a Niça perpetrats mitjançant atropellaments massius, el Liceu Francès encarrega l'estudi del reforç dels accessos principals al recinte, perquè siguin una zona de màxima seguretat. La voluntat del projecte és la d'unir la necessitat de seguretat amb el dia a dia d'un recinte escolar de més de 2.000 alumnes. La intervenció es basa en col·locar una arquitectura que filtri els fluxos de persones i transports a l'accés d'un complex edificat de gran ocupació. Això s'aconsegueix mitjançant la generació de diversos elements: • La geometria del pavelló amb accés a través d'un SAS • Una tanca mòbil en el perímetre de la parcel·la • La col·locació de pilones en la zona d'accés de vehicles Adjacent als pavellons es creen nous espais urbanitzats com són bancs, jardins, passarel·les, murs de contenció i un teatre a l'aire lliure. El projecte aconsegueix integrar la seguretat en un entorn obert sense convertir-se en una barrera visual.

Autor: COMA Arquitectura

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa