Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Anna Bach

Memory

Arquitecta per la Helsinki University of Technology, 2001, Master en Teoria i Pràctica del Projecte d´Arquitectura ETSAB i Professora PDI de Treball Final de Grau a EINA, Centre Universitari de Disseny i Art, Barcelona UAB. La seva activitat arquitectònica està dividida en quatre branques: la professional, a través dels projectes realitzats a Bach arquitectes / Anna & Eugeni Bach, la Docència en diferents universitats a Barcelona i a través de conferències i tallers en diverses universitats europees, la Recerca, com a doctorant i a través de diferents projectes i intervencions que versen sobre la percepció de l’espai, i l´Activitat cultural, essent activa en les juntes de diferents associacions que promouen els valors de l’arquitectura vers la societat. Entre els seus principals reconeixements, ha estat guardonada amb el Premi FAD Internacional i el Premi FAD en intervencions efímeres, tres Premis FAD de l’Opinió i un Premi FAD de l’Opinió Internacional, essent Finalista en quatre ocasions i Seleccionada en sis més. Ha estat Seleccionada i Finalista en vàries ocasions a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, així com Nominada al Premi Mies van der Rohe i al Iakov Chernikhov International Award for Young Architects. Ha estat premiada amb un Premi AJAC per a Joves Arquitectes i Seleccionada a la Biennal Iberoamericana d´Arquitectura i Urbanisme. Els seus projectes han estat exposats al Pavelló d’Espanya de la Biennal de Venècia (Lleó d´Or) 2016; en l’exposició monogràfica “Les afinitats electives” al COAC Barcelona, 2015; a BAND, Wyzsza Szkola Techniczna, Katowice, Polònia, 2014 o a “Architecture Catalane 2004-2009 Portrait d´époque” a la Cité de l´Architecture et du Patrimoine, Paris 2009, entre d’altres.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

  1. House in Gaüses

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

    House in Gaüses

    En un solar estret I allargat, on ja hi ha un habitatge, es proposa construir un petit estudi per a ser usat tant com a taller de pintura com per a habitatge ocasional de cap de setmana per als fills dels propietaris. El punt de partida del projecte venia establert per l´aspecte econòmic; havia de ser un projecte econòmicament viable amb un pressupost mínim (70.000 €). Aquest factor limitava les possibilitats tant estructurals com d´acabats, I per tant es va partir d´una premisa molt clara: calia treballar amb industrials de la zona (a ser possible, del mateix poble), I amb unes solucions tècniques a les que estiguessin acostumats; solucions tradicionals adoptades en les construccions típiques de la zona. Aquesta permisa ens conduïa a treballar amb murs de càrrega, forjats unidireccionals, finestres d´alumini de dimensions raonables I acabats convencionals com l´arrebossat I pintat. A partir d´aquí, l´estudi-habitatge, d´uns 90 m2, es divideix en dos sectors ben diferenciats: un espai obert I diàfan que dóna a l´exterior a través d´un porxo de canya, i un espai més íntim, amb dues habitacions i un petit bany. Tot el programa encaixat en un perímetre de murs de càrrega amb una llum lleugerament superior als 6 metres. L´espai diàfan conté la sala d´estar, menjador i cuina. Aquest espai es projecta maximitzant la seva superfície sobre la total, de manera que el cor de la casa, l éspai on es realitza la majoria de les funcions diàries, sigui el més agradable possible. Les habitacions, en canvi, s´entenen com espais bàsics, amb l´espai mínim suficient per a dormir i tenir una petita taula. El bany i la cuina també es redueixen a allò essencial; el bany contenint també l´espai per la rentadora i la caldera d´aigua calenta, i la cuina com una barra mínima en l´espai de la sala. La normativa del municipi obliga a fer coberta inclinada, de manera que es planteja un joc d´inclinacions recordant el perfil de les muntanyes de l´hortizó. Aquestes inclinacions s´apliquen tant a la construcció principal com al porxo de canya que rodeja les façanes nord-oest i sud-est, donant una continuitat fomral entre l´edifici principal i el porxo. Dopnada la gran insolació que pateix la coberta durant els mesos d´estiu, s´aprofita la inclinació per generar un flux d´aire dins d´una càmara ventilada al mode tradicional de coberta de l´Eixample de Barcelona: per sobre del forjat s´aixeca una segona coberta, en aquest cas d´uralita, que genera una càmara d´aire d´uns 30 cm. Aquesta càmara s´aprofita de la inclinació de l´edifici per, a través d´unes perforacions en la façana , permetre l´entrada d´aire per la part més baixa de la coberta, i la sortida, per la part més alta. D´aquesta manera, l´aire de la càmara s´escalfa amb la insolació, puja i surt per les perforacions altes, absorvint aire més fresc per la part inferior. La inclinació de la coberta s´aprofita, a més, per recollir l´aigua de pluja de la seva superfície, que és conduirda fins al centre de l´edifici i expulsada per una gran gàrgola sobre un dipòsit d´aigua de superfície. Aquest dipòsit està connectat a l´hort contigu, de manera que aquest funciona íntegrament amb aigua de pluja recuperada. Les dues façanes de l´habitatge sota el porxo es pinten amb franges verticals blanques i verdes, de manera que l´ombra de canya produeixi un joc de textures que van canviant amb les diferents orientacions solars durant el dia. Aquest no és tan sols un recurs formal que ajuda a integrar l´edifici en la vegetació que l´envolta, sino que és també una resposta al tipus d´acabat de façana amb el que estàvem, per pressupost, obligats a utilitzar. L´arrebossat de morter sobre mur ceràmic fàcilment s´esquerda i absorbeix molt malament els possibles moviments de la façana, essent pràcticament impossible evitar l´aparició de fissures i petites esquerdes. Quan una façana d´aquest tipus es pinta unformement, les esquerdes són l´únic dibuix sobre la superfície, de manera que queden terriblement exposades. El fet de superposat un motiu molt contrastat, en aquest cas, un codi de barres blanques i verdes, permet, per una qüestió d´intensitat, que les esquerdes no siguin tan aparents, i quedin desdibuixades rera un dibuix principal. Així doncs, les barres verticals blanques i verdes, a més de permetre un aspecte més durable de l´edifici, produeixen un joc canviant de l´aspecte de les façanes segons la incidència solar sobre el porxo de canya i l´ombra d´aquest sobre l´edifici, integrant-lo en el bosc que començan en aquest punt del solar i, al mateix temps, són una alegoria al reduit preu de l´habitatge. En la resta de les façanes, que donen front al bosc que rodeja la casa, aquestes es pinten del mateix color verd de les barres, de manera que, a primera hora del matí i última de la tarda, el sol rasant projecta les ombres dels arbres sobre aquestes, mimetitzant en tons verds el bosc contigu. El porxo de canya de riu que rodeja les façanes principals de l´edifici està format per una lleugera estructura metàl.lica formada per tubs quadrats i perfils en T i en L segons posició. La canya es recolza i lliga a través de cables tensats i brides amb una instal.lació molt senzilla que permet al propietari canviar la canya aproximadament cada 2 anys, ja que aquest material té una vida limitada. El baixíssim preu del material (120 € per a tot l´edifici) permet que la reposició d´aquest no sigui un problema econòmic. El punt singular de l´habitatge és una obertura en la sala d´estar que està situdada en cantonada, amb un sistema de portes correderes d´alumini lacat que no deixen muntant vertical quan estan obertes, donant la sensació, estant dins de l´edifici, que la sala es projecta fins al porxo i jardí exteriors. Per aconseguir aquesta cantonada buida, l´estructura de murs de càrrega queda interrompuda en aquest punt per una IPN en cantonada que es recolza sobre el mur per sobre l´obertura. Per reduir el vol d´aquesta estructura metàl.lica, s´afegeix un pilar circular metàl.lic que coincideix amb l´espessejament de la fusteria i que, al ser del mateix color, casi desapareix donant la sensació que la cantonada està flotant. Aquesta és una operació molt senzilla que permet que la caixa de l´edifici respiri i s´obri per una de les cantonades, permetent gaudir d´unes esplèndides vistes del poble de Gaüses i les muntanyes de l´horitzó.
  2. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    House in Gaüses

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

  3. OAK Showroom

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

    OAK Showroom

    Projectar un showroom per una empresa constructora té com a repte principal aconseguir que l’espai resultant no sigui un mostrari de materials sense relació entre ells, però per altra banda, i evidentment, l’objectiu principal de la constructora és mostrar la major gama de productes i solucions possibles als seus futurs clients. L´objectiu en el projecte del Showroom de Oak ha estat doncs aconseguir mostrar tots aquests materials, i encara més important, generar un ambient que permeti als futurs clients entendre no tant com podrien ser els materials per la reforma del seu habitatge sinó quin ambient podrien arribar a aconseguir. L’espai del shoroom es divideix en les zones d’interès de la constructora: cuines, banys, paviments, etc. Però s’ha unificat l’espai mitjançant una envolvent de lames de fusta i un armari longitudinal que unifica el perímetre i ajuda a l´emmagatzematge, perquè la sensació sigui la d’estar en un habitatge real, amb la seva cuinam, bany, sala i un espai d’oficina. El local on s’ubica el projecte es divideix en dos espais separats pel volum de comunicacions vertical de la finca. Aquesta lògica de divisióo en dos no la mantenim en la reforma, sinó que intentem expandir el primer espai cap al fons del local, mitjançant una extensió del paviment, sostre i paret lateral que acompanya tot l’espai. D´aquesta manera aconseguim que en un mateix ambient, determinat per uns mateixos materials, expliquem les opcions que poden donar-se en allò referent a cuines i banys (el sector principal de la constructora), però també en espais domèsitcs i d’oficina, integrant les oficines de l’empresa en l’espai expositiu, ampliant així les referències i el possible ventall de negoci. La part més profunda del local s`enfosqueix en negre, de manera que mitjançant una cuidada il·luminació i uns cubs que enmarquen els diferents materials, puguin exposar-se aquelles solucions que serveixen de base per entendre els diferents tipus de reforma.
  4. FAD Award

    Finalist. Category: Interior Design

    FAD Award

    OAK Showroom

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

  5. MMMMMS House

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

    MMMMMS House

    La casa MMMMMS es situa als afores de Camallera, en una urbanització de recent construcció disposada en la vessant amb vistes al poble. El projecte pretén deslligar-se de la imatge de masia catalana a la que porta l’estricta normativa del municipi, per “associar-se” veladament a un altre tipus de construcció típica de la zona, més comú als afores dels nuclis urbans, d´una mida i densitat semblant a la resultant en aquesta zona; el magatzem agrícola. En aquest sentit, el projecte busca un tipus de qualitat espacial també derivat d'aquestes construccions, amb un espai a gran alçada en el que es disposen unes altres peces més petites. Aquestes ofereixen una major intimitat en el seu interior, generen uns espais entre elles en el límit amb l'exterior, i ajuden a il·luminar transversalment la casa i poder veure el paisatge a través. L'espai de circulació interior de l'habitatge adquireix unes proporcions dignes d’un exterior, amb una major alçada i amb varis volums que ofereixen finestres a aquest espai. La voluntat del projecte és la de fer desaparèixer el límit entre interior i exterior o, vist d'una altra manera, aconseguir les qualitats d'un exterior en l'interior de l'habitatge i viceversa, el confort d'un interior en l'exterior.
  6. FAD Award

    Shortlisted. Category: Architecture

    FAD Award

    MMMMMS House

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

  7. Mies Missing Materiality

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

  8. FAD Award

    Award-Winner / Winner. Category: Intervencions Efímeres

    FAD Award

    Mies Missing Materiality

    Anna&Eugeni Bach, Eugeni Bach Triadó, Anna Bach

Societies