Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

Arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona l’any 2001. L’any 2000 s’incorpora a l’estudi de Carlos Ferrater. Directora de Projectes, col·laboradora i coautora, entre d’altres, de las obres, projectes i concursos: ONG “Centre Esplai” (alberg, sales de formació, oficines i fitness), Museu de les Confluències de Lyon, Casa Nolla, Seus Institucionals de GISA i FGC a la Via Augusta de Barcelona, Front Marítim de Les Palmes de Gran Canària, Hotel a la Porta d’Almodóvar de Córdoba, Seu del Grup d’Empreses Azahar a Castelló, Nou Ajuntament de Palma de Mallorca, Nou Hospital del “Igualatorio Médico Quirúrgico” a Bilbao, Ordenació de l’Àmbit de Garellano a Bilbao, la Seu de La Seda de Barcelona, la Ciutat de la Música a Sabadell, diverses Ampliacions del Jardí Botànic de Barcelona, el Projecte per l’Audiència Judicial de Barcelona, l’Ampliació del Parc de Torreblanca, Casas de Colònies per l’ONG “Fundació Catalana de l’Esplai” a Viladoms, “Club House” a Bodrum – Turquia i Edificis d’usos mixtos al Miami Design District. Conjuntament amb Carlos Ferrater, l’any 2010, Premi d’Arquitectura a la Biennal Iberoamericana, Premi Ecola i Finalista Premi d’Arquitectura de la Comunitat Valenciana, amb l’obra Seu del Grup d’Empreses Azahar. L’any 2011, Finalista a la categoria d’Arquitectura a la XI Biennal Espanyola i Finalista dels premis FAD amb l’obra Cases de Colònies ONG Viladoms. Coordinació i realització del Disseny Gràfic del “Research Process” de la publicació “Sincronizar la Geometría” de l’Editorial Actar, la Monografia “Carlos Ferrater – OAB” de la Editorial MP i del llibre “Casas y Habitantes” d’Actar, i de la Monografia “OAB. Office of Architecture in Barcelona” de l’editorial Actar.

Author: Office of Architecture in Barcelona (OAB)

Works

On the Map

Constellation

Cronology

  1. New Corporate Headquarters of GISA and FGC

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Núria Ayala, Carlos Ferrater i Lambarri

    New Corporate Headquarters of GISA and FGC

    En un dels accessos principals de Barcelona, integrada a l’operació de la cobriment de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i la reconversió dels antics tallers, apareix una pastilla, resultant de la intersecció de les trames dels teixits urbans dels barris de Sarrià i de Tres Torres conjuntament amb la Via Augusta; generant així un gran espai públic, que en un futur resoldrà a mode de frontissa el desnivell existent entre ambdós barris. A la cruïlla de Via Augusta amb els carrers de Vergòs i Cardenal de Sentmenat emergeix el conjunt dels edificis de les Seus Corporatives de GISA i FGC que, malgrat a lo restrictiu del planejament amb una volumetria específica marcada, resulten d’una tasca d’integració urbana, atorgant-los el caràcter propi dels edificis institucionals: emblemàtic, a la vegada que amable i funcional. El programa funcional es resol mitjançant plantes diàfanes orientades vers l’espai públic resultant entre ambdós edificis i, despatxos als perímetres exteriors. La modulació de façana està molt el·laborada per tal de flexibilitzar i donar versatilitat a la distribució interior. Un minuciós estudi dels detalls, amb solucions constructives molt cuidades, resol tota la pell exterior amb un únic mòdul d’alumini anoditzat extrusionat.
  2. Extension of Barcelona's Botanical Garden

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Núria Ayala, Carlos Ferrater i Lambarri

    Extension of Barcelona's Botanical Garden

    The current program of uses envisages a substantial expansion of the Germplasm Bank, which represents a key piece in the Garden's conservation programs and the role it must assume in relation to the conservation of Catalan wild flora in the near future. The best and most logical solution seems to be the coverage of the unloading docks of the Garden maintenance building that we call Northern Semicircle, which is currently used for storage. This solution is possible from the enabling of the spaces for piling up material, substrates and machinery at the southern end of the Garden. It is proposed to cover the current unloading docks in such a way that an entire level is enabled, with the exception of the one located on the far right, since according to the elevations extracted from the last topographical survey by means of a small slope executed at the level of the lower path, it is possible to split the plant and thus locate a new space for a public use of the Garden. The incorporation of female staff in the maintenance tasks of the botanical garden made the forecasts that were established at the time in relation to the hygienic and work facilities insufficient. It was convenient to segregate a space for showers and changing rooms larger than the current one to separate the changing rooms from the sanitary ones. The coverage proposed there, proposed at the time in anticipation of the growth of the Garden's needs, seems uncomplicated since part of the screens and the foundation are pre-existing. Finally, other improvements are proposed for users in the use of the maneuvering and work yard such as, on the one hand, the paving of a perimeter concrete sidewalk in the previous circle and, on the other hand, the protection of the incident solar from the interior of the offices through a pergola, which also serves to travel from one space to the other without getting wet in case of rain.
  3. Viladoms Holiday Camp Buildings

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Núria Ayala, Carlos Ferrater i Lambarri

    Viladoms Holiday Camp Buildings

    Per encàrrec de l’ONG Fundació Catalana de l’Esplai, estem treballant en varis projectes de cases de colònies en diferents àrees de la geografia catalana com Castellbell i el Vilar, Navès, Sant Joan de les Abadesses, etc. amb criteris de sostenibilitat, durabilitat, adaptabilitat i austeritat que caracteritzen els edificis que hem realitzat per a ells. Les principals premisses que es tingueren en compte a l’hora de pensar el nou alberg foren les següents: -Projecte econòmicament sostenible. El cost no podria excedir els 450€/m2 construïts inclosa la urbanització. -Projecte multi funcional. Amb un bagatge de més de 25 anys gestionant escoles de naturalesa, la Fundació determina que la viabilitat d’un equipament d’aquestes característiques ha de tenir una gran versatilitat. Aspectes com la capacitat de les habitacions, la distribució, els lavabos, la versatilitat de les sales d’activitats i l’accessibilitat a tots els espais... -Projecte respectuós amb l’entorn. Com a part implícita al projecte educatiu de la Fundació i amb l’experiència adquirida en un edifici com el CENTRE ESPLAI, la construcció d’aquesta nova escola de naturalesa hauria de comptar amb sistemes d’estalvi energètic. En la primera de les realitzacions, la proposta d’implantació parteix de la necessitat urbanística de no excedir el gàlib de les edificacions preexistents; uns barracons en forma de “L” en un estat molt precari de salubritat i higiene. El nou equipament constarà de tres zones ben diferenciades: edifici de serveis, aules de natura i zona de dormitoris. L’edifici de serveis és on es troba el menjador, la cuina, el magatzem i una zona de recepció i punt d’informació. El menjador tindrà una capacitat de gairebé 100 comensals i estarà situat en una sola sala, on els diferents grups que s’allotgin a l’alberg trobaran un espai de trobada i relació. En l’edifici contigu al menjador estaran les tres aules de natura amb una capacitat per a 30 persones cada una d’elles. Fugint de les tipologies convencionals de cases de colònies que responen a l’esquema en forma de pinta -circulacions de les que pengen bateries de dormitoris amb banys comuns- la proposta aposta per unes unitats de sistema on la relació entre superfície útil i construïda augmenta degut a que les comunicacions entre elles es produeixen des de l’espai exterior. Aquesta disposició modular permetrà, per exemple, allotjar grups diferents dins la mateixa instal·lació i que aquests mantinguin cert grau d’intimitat dins la seva caseta. La fragmentació volumètrica en petites unitats autònomes permet graduar el número d’usuaris i minimitzar els costs de manteniment i vigilància, a la vegada que permet configurar un sistema amb la colònia plena. La unitat es proposa com un referent, arquetip i imatge de l’imaginari del món de la infància -petites casetes, poble, relació amb el bosc, els camins i allò natural- i, en el futur, permetrà una fàcil ampliació o expansió del propi sistema. Els recorreguts exteriors adaptats i els passos entre els diferents volums permeten la circulació entre ells i s’agrupa així les entrades i es facilita el control per part dels monitors. Plantegem tres tipologies d’habitació diferenciades amb agrupacions de 4, 6 o 8 nens amb la possibilitat de desenvolupar-les en un nivell o dos segons el cos, resultant-ne una capacitat total de 90 places. L’espai superior i el volum d’aire que conté adquireixen una enorme importància donada l’ocupació dels àmbits habitaculars. També s’afavoreix la incorporació del control de la acústica i de la il·luminació artificial sobre el teixit suspès que formen uns perfils tubulars blancs. La senzillesa dels materials utilitzats ha permès una gran economia dels mitjans d’execució així com la repercussió final pel seu manteniment posterior. Els interiors s’efectuen amb bloc de formigó vist pintat, paviments de formigó polit amb granulometria fina, finestres de 20cm d’ample inserides en marcs d’acer inoxidable mat de 2mm d’espessor amb porticó de DM pintat i incorporat per enfosquir l’interior i cúpules encadellades vistes que genera una tonalitat càlida de llum interior. La ubicació dels conjunts de finestres als paraments verticals permet una perfecta ventilació creuada independentment del vent dominant en cada cas. Per als exteriors s’emfatitza en la unitat del material; façanes i cobertes tant cèl·lules d’habitació com en edificis públics respon al sistema de Coteterm de Parex, un estuc flexible i auto rentable que permet la continuïtat de l’aïllament i el tractament hidròfug en tot el perímetre. Els recorreguts exteriors van diferenciats en dos tipologies de paviments: taulons de formigó texturitzant per als vianants i de formigó raspat per al trànsit rodat. Donada la solució final de la proposta s’amplia l’espectre d’usuaris ja que no només podrà acollir les colònies i campaments d’estiu per a escolars sinó que, a més, famílies i grups podran fer ús de l’equipament durant tot l’any.
  4. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Viladoms Holiday Camp Buildings

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Núria Ayala, Carlos Ferrater i Lambarri

  5. Extension of the Maintenance Building of Barcelona's Botanical Garden

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Núria Ayala, Carlos Ferrater i Lambarri

    Extension of the Maintenance Building of Barcelona's Botanical Garden

    Given the requirements from the Barcelona Botanic Garden for the expansion of the Germplasm Bank and a reorganisation of the work spaces, we plan to rationalise the uses of the current offices and colonise the northern semicircle (built on the irrigation water tank). In this way, we preserve the current footprint of the circular route in the landscape around the maneuvering area. The current program of uses envisages a substantial expansion of the germplasm bank, a key piece in the conservation programs of the garden and in the role it will play in relation to the conservation of Catalan wild flora in the near future. The best and most logical solution seems to be to cover the unloading docks of the Garden’s maintenance building, what we call northern semicircle, currently used for storage. This solution has been possible since spaces were created for the storage of materials, substrates and machinery at the southern end of the Garden. It is proposed to cover the current unloading docks in such a way that an entire level is enabled, except for the one located on the far right, given that, according to the levels extracted from the last topographical study, they allow through a small unevenness executed in the level of the lower path, split the plant and thus locate a new space for public use in the Garden. The inclusion of female personnel in the maintenance tasks of the botanical garden made the forecasts that were established at the time in terms of hygienic and work facilities insufficient. It was convenient to segregate a space for showers and changing rooms larger than the current one, in which the changing rooms were separated from the sanitary ones. The coverage that is proposed was already proposed at the time in anticipation of the growth of the needs of the Garden, which is why carrying out the work to adapt the building of the northern semicircle seems not very complex, given that part of the screens and of the foundation are pre-existing. On the other hand, we propose other improvements for users in the use of the maneuvering and work yard, which are to pave a concrete sidewalk in the inner circle and to protect the offices from solar incidence through a pergola, so that you can move from one space to another without getting wet in the event of rain.

Bibliography

Societies