Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores arquitecturacatalana.cat

credits

Quiénes somos

Proyecto de:

Impulsado por:

Directores:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Con el soporte de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Diseño y Programación:

edittio Nubilum
Sugerencias

Buzón de sugerencias

Solicita la imagen

Te invitamos a ayudarnos a mejorar la difusión de la arquitectura catalana mediante este espacio, donde podrás proponernos obras, aportar o enmendar información sobre obras, autores y fotógrafos, además de hacernos todos aquellos comentarios que consideres. Los datos serán analizados por la Comisión Documental. Rellena sólo aquellos campos que consideres oportunos para añadir o subsanar información.

El Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya es uno de los centros de documentación más importantes de Europa, que custodia los fondos profesionales de más de 180 arquitectos, cuya obra es fundamental para comprender la historia de la arquitectura catalana. Mediante este formulario, podras solicitar copias digitales de los documentos de los que el Arxiu Històric del COAC gestiona los derechos de explotación de los autores, además de aquellos que se encuentren en dominio público. Una vez realizada la solicitud, el Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya te hará llegar una estimación del presupuesto, variable en cada casuística de uso y finalidad.

Detalle:

* Si la memoria tiene autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios' .

Eliminar * Si las fotografías tienen autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios'.
Puedes adjuntar hasta 5 archivos de 10 MB cada uno como máximo.

Memoria

Estudi d’arquitectura amb seu a Olot format per Rafael Aranda Quiles, 1961, Carme Pigem i Barceló, 1962 i Ramón Vilalta Pujol, 1960. Els tres titulats arquitectes per l’ETSA Vallès l’any 1987. Guardonats amb el Premi Pritzker l’any 2017. Han realitzat obres com l’Estadi d’atletisme Tussols-Basil (2000);Restaurant, Pavellons i Carpa en Les Cols (2002), el parc Pedra Tosca (2004), Teatre La Lira (2011) a Ripoll, el Museo Soulages a França (2014), o l’Espai Enigma (2016) a Barcelona

Fuente: Arxiu Històric del COAC

Obras (14)

Sobre el Mapa

Premiadas
Catalogadas
Desaparecidas
Todas las obras

Constelación

Cronología (24)

 1. Casa Margarida

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Casa Margarida

  La configuració de la casa ve determinada per dues característiques preexistents: la bona orientació del solar respecte de l’assolellada i el fort pendent del carrer, situat a la banda sud. La casa pren la forma d’un cos cúbic amb una terrassa al davant situada a la cota més alta del carrer, per on té lloc l’entrada. Un cos que sobresurt acull l’entrada en un moviment de transició, mentre que a l’altra banda d’aquest cos hi ha el jardí i la piscina, ben protegits del carrer. Des d’aquest cos s’arriba a un espai vertical que inclou l’escala d’accés al primer pis, al costat d’un menjador a doble alçària, el cor de tota la casa. Tot el tancament de la banda sud és concebut com un filtre mòbil que permet nombrosos jocs d’entrades de llum, ombres i transparències. La pèrgola que ombreja la façana de la planta baixa és també un dispositiu de tancament. La casa combina les traces horitzontals i verticals tant en planta com en alçat.
 2. Premio FAD

  Finalista. Categoría: Arquitectura
  Casa Margarida

 3. Casa Cuca de Llum

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Casa Cuca de Llum

  La casa adopta un caràcter temàtic a partir del magnífic paisatge cap al qual s’orienta. Els autors inscriuen un programa domèstic convencional en una peça simètrica oberta al paisatge i aixecada respecte del terreny gràcies al tancament vidrat del soterrani. El caràcter de mirador queda expressat en una configuració en dos cossos, un d’anterior i l’altre posterior, que acull la cuina, el menjador i un gimnàs. El vestíbul es troba a la ròtula entre tots dos cossos, i s’hi accedeix per mitjà d’una escalinata tangent a la casa. La composició es basa en correspondències simètriques que no s’ajusten a la diversitat del programa: la sala d’estar, a l’oest, adopta la mateixa configuració que el dormitori principal, a l’est; l’escalinata d’accés té una rèplica en l’escala que baixa al soterrani. RCR Arquitectes exploren les regularitats formals com a base per investigar noves possibilitats de distribució d’un programa domèstic.
 4. Facultad de Derecho de la UdG

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Facultad de Derecho de la UdG

  El projecte es mostra com una resposta directa a les condicions urbanístiques de l’indret: la malla ortogonal del campus superposada a una orografia variable i amb una vegetació molt diversa. Un talús sobre els dos carrers inferiors restitueix una horitzontal artificial, on descansen tres cossos transversals que allotgen les aules i els despatxos. Totes les estances reben la llum des dels espais existents entre els volums, de manera que tot l’edifici presenta l’aspecte d’un encaix de superfícies cegues. Un cos de tres nivells d’alçària acull les activitats comunes, alhora que marca l’entrada pel punt més suau del talús.
 5. Premio FAD

  Finalista. Categoría: Arquitectura
  Instituto Vilartagues

 6. Instituto Vilartagues

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Instituto Vilartagues

  El projecte abandona qualsevol diàleg amb les preexistències i també renuncia a ser un dispositiu capaç de transformar el lloc. L’edifici, totalment descontextualitzat, es mostra com un volum cec que oculta les alçàries o l’expressió del programa. La planta s’organitza en dos cossos molt llargs, un per a les aules i l’altre per a les dependències comunes, despatxos i serveis. La illuminació sempre té lloc a través d’entrades indirectes que permeten preservar la pulcritud dels alçats. Les finestres emfasitzen la proporció exagerada de l’edifici, que en la seva horitzontalitat extremada al·ludeix a una base completament plana i isòtropa.
 7. Estadio de Atletismo Tussols-Basil

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Estadio de Atletismo Tussols-Basil

  L’equipament de la pista d’atletisme conté les dependències funcionals (vestuaris, gimnàs, etc.) a cota esport i un bar amb serveis a cota accés. El seu desplegament en murs, talussos i rampes formalitza el descens des de l’arribada fins a la pista (12 m) i contribueix a la seva integració en el bosc que la configura. El seu caràcter de porta cap a les carreres atlètiques, filtre entre l’urbà i el natural, es reforça amb una gran coberta suspesa entre un mur i el volum que també mira els atletes. La seva geometria triangular s’obre sobre l’espectacle i la mirada de cristall adquireix els reflexos del bosc, determinant de tota l’actuació en el seu conjunt.
 8. Premio FAD

  Galardonado / Premiado (ex aequo). Categoría: Espacios Exteriores
  Estadio de Atletismo Tussols-Basil

 9. Casa M-Lidia

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Casa M-Lidia

  En una petita parcel·la als afores de la població, amb accés des d’un camí rural, RCR Arquitectes plantegen la casa com un rectangle regular encavalcat al camí, que dóna accés al garatge del soterrani. La casa, desenvolupada en una sola planta, cerca un alt grau de regularitat formal per mitjà d’un esquema ABCBA, del qual les C corresponen a crugies menors, i una d’elles conté l’escala d’accés des del nivell inferior. La casa es mostra com una composició purista de tres volums vidrats, revestits amb tela metàl·lica, que inviten a inscriure el programa domèstic en un espai unitari i transparent. La sala d’estar-menjador ocupa el volum central, mentre que els volums laterals acullen els dormitoris de pares i fills, respectivament. Els serveis menors —com ara la cuina, els banys o les zones d’estudi— queden recolzats al mur de tancament del fons i formen un armari continu que abasta tota la llargària de la casa.
 10. Premio FAD

  Galardonado / Premiado. Categoría: Espacios Exteriores
  Balsa y Exteriores en la Villa de Trincheria

 11. Premio FAD

  Galardonado / Premiado (ex aequo). Categoría: Interiorismo
  Pabellones en el Restaurante Les Cols

 12. EU Mies Award

  Nominado
  Parc de Pedra Tosca

 13. Premio FAD

  Finalista. Categoría: Arquitectura
  Bodegues Bell-Lloc

 14. EU Mies Award

  Finalista
  Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver, Casal de Ancianos y Jardines Cándida Pérez

 15. Premio FAD

  Galardonado / Premiado. Categoría: Ciudad y Paisaje
  Espacio Público Teatro la Lira

 16. Casa Entremuros

  RCR Arquitectes, Rafael Aranda i Quiles, Carme Pigem i Barceló, Ramon Vilalta i Pujol

  Casa Entremuros

  Buidar una casa entre mitgeres la façana de la qual està catalogada i deixar que l’aire que tanca aquests murs i la seva coberta restin lliures. L’espai és únic i les plataformes flotants se situen a diferents nivells. El banc les protegeix i emmarca, el volum baix les serveix i l’estructura al llarg, com a filtre separat de la mitgera a ambdós costats, les comunica. La secció activa i desactiva les relacions visuals d’una escena canviant segons els personatges. I l’enquadrament sobre el jardí varia. Una construcció auxiliar al fons tanca un món obert a l’aire i al cel, per sentir-lo en tota la casa i compartir la vivència creuada sense perdre intimitat.
 17. Premio FAD

  Galardonado / Premiado. Categoría: Interiorismo
  Casa Entremuros

Archivo

 • Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  Dibujo

  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

 • Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  Dibujo

  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

 • Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

  Dibujo

  Equipament de l'Estadi d'Atletisme Tossols-Basil

Audiovisual

 • "RCR Arquitectes: Papers" a l'Arts Santa Mònica

  4:26

  "RCR Arquitectes: Papers" a l'Arts Santa Mònica

Bibliografía (100)

Autores

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.