Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • ÀGORA

Memòria

ÀGORA -del grec ἀγορά-, és el terme pel qual en l’Antiga Grècia es designava al lloc de trobada per excel·lència de les ciutats. Des de 2014 també és un espai ubicat a Barcelona on els arquitectes Joan Casals Pañella i Jose Luís Cisneros Bardolet es reuneixen per reflexionar junts entorn al projecte d’arquitectura. Un exercici de la professió en el que resoldre el difícil encaix de l’arquitectura amb el seu context social i físic es converteix en principi comú. Premis 2020 Finalistes Premis FAD Arquitectura 62a Edició (CB17) 2020 Premi Mostra d’Arquitectura Catalana de Barcelona 3a Edició (MS19) 2020 Seleccionats Premis Catalunya Construcció 17a Edició (MD22+CB17) 2020 Seleccionats Premi d’Arquitectura Enor VIII Edició (MD22+CB17) 2020 Premi Egurtek 5a Edició (LL06) 2020 Premi EMPORIA de Plata 8a Edició (PR00) 2019 Premi de l’Opinió en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 22a Edició (CB17) 2019 Menció del Jurat en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 22a Edició (CB17) 2019 Premi EMPORIA d’Or 7a Edició (CB17) 2018 Premi AJAC Reforma Interior XI Edició (CB57) 2016 Finalistes Premis Arquia Próxima V Edició (CB57) Concursos 2020 Segon Premi Concurs de projectes per a la construcció dels nous vestidors de camp d’esports municipal de Ripoll 2019 Primer Premi Concurs restringit per la reurbanització del carrer Segarra a Masnou 2019 Finalistes Concurs Centre Obert d’Arquitectura de Barcelona 2019 Primer Premi Concurs de projectes d’arquitectura per la remodelació d’un edifici de 9 habitatges a Avilés 2019 Primer Premi Concurs de projectes d’arquitectura per la remodelació de la Plaça Europa a Santa Oliva 2016 Finalistes Concurs de idees per la reforma i ampliació del Club Nàutic de Vilanova 2015 Primer Premi Concurs restringit per la implantació d’un Ateneu de Creació a Barcelona

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Casa Masnou

  ÀGORA, Joan Casals Pañella, Jose Luis Cisneros Bardolet

  Casa Masnou

  En un pis de 40m² amb dues terrasses i un pati de llums central es detecten, una sèrie de conflictes: l'accés a una terrassa, sent d'ús privat, es realitza a través de l'escala comunitària. En una altra terrassa, uns tancaments han anul·lat el caràcter exterior de l'espai ofegant l’interior. El pati de llums, tampoc compleix la seva funció; ni permet ventilar ni aporta llum a l'espai. S'anul·la l'accés comunitari a la primera terrassa i es transformen dues finestres en un doble accés privat. S'eliminen tots els elements superposats de la segona terrassa. Això aconsegueix que la casa floti entre dos espais exteriors que amplien la vida interior. Aquí el pati de llums adquireix veritable interès: a l’alliberar-lo de la seva contenció, es revela el seu sentit, transcendint la seva funcionalitat, fent que no només la casa pivoti entre dues terrasses sinó que cadascuna de les seves estances ho faci entre dos espais exteriors reproduint, en una escala menor, el que passa en un ordre superior.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Casa Masnou

  ÀGORA, Joan Casals Pañella, Jose Luis Cisneros Bardolet

Autors