Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Jose Luis Cisneros Bardolet

Memòria

Arquitecte a l'octubre de 2005 per l’Escola Superior d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ UIC) i Màster Oficial en Teoria i Pràctica del Projecte d’Arquitectura per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB UPC) l’any 2011. Ha treballat amb l’arquitecte Josep Lluís Mateo al despatx MAP Achitects (2005-2008).

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Casa Masnou

  ÀGORA, Joan Casals Pañella, Jose Luis Cisneros Bardolet

  Casa Masnou

  En un pis de 40m² amb dues terrasses i un pati de llums central es detecten, una sèrie de conflictes: l'accés a una terrassa, sent d'ús privat, es realitza a través de l'escala comunitària. En una altra terrassa, uns tancaments han anul·lat el caràcter exterior de l'espai ofegant l’interior. El pati de llums, tampoc compleix la seva funció; ni permet ventilar ni aporta llum a l'espai. S'anul·la l'accés comunitari a la primera terrassa i es transformen dues finestres en un doble accés privat. S'eliminen tots els elements superposats de la segona terrassa. Això aconsegueix que la casa floti entre dos espais exteriors que amplien la vida interior. Aquí el pati de llums adquireix veritable interès: a l’alliberar-lo de la seva contenció, es revela el seu sentit, transcendint la seva funcionalitat, fent que no només la casa pivoti entre dues terrasses sinó que cadascuna de les seves estances ho faci entre dos espais exteriors reproduint, en una escala menor, el que passa en un ordre superior.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Casa Masnou

  ÀGORA, Joan Casals Pañella, Jose Luis Cisneros Bardolet

Societats