Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

AldayJover Arquitectura y Paisaje és una empresa premiada internacionalment, fundada a 1996 a un palau del segle XVII al centre de Barcelona i ampliat als Estats Units al 2011, dirigida per tres socis, Iñaki Alday (des de 1996), Margarita Jover (des de 1996) i Jesús Arcos (des de 2005), i Francisco Mesonero (des de 2012), director associat de paisatge.

AldayJover realitza projectes d’arquitectura, disseny urbà i paisatge atenent a les característiques específiques dels llocs i la seva relació amb la dinàmica urbana i natural. Els projectes d’arquitectura i espai públic es conceben com a catalitzadors de les futures transformacions de la ciutat i el territori. Aquest treball és particularment reconegut pel seu lideratge a un nou enfocament en la relació entre ciutats i rius, així com a la integració urbana de les infraestructures industrials i transport. Les riberes urbanes estan concebudes com espais socioecològics en els que la negociació entre les inundacions i la vida cívica és possible sense catàstrofes; les tipologies industrials s’integren a l’àmbit urbà garantint la transparència i ambients més saludables; les infraestructures de transport són oportunitats per transformar l’espai públic i el teixit de la ciutat. Aquests projectes es consideren híbrids, proposats com artefactes culturals de l⍊ Antropocè. També ha treballat en diferents restauracions d’edificis d’alt valor històric desenvolupant un sentit de continuïtat amb l’historia, així com a habitatge social sempre imbricats amb l’acord de les diferents escales d’espais col·lectius i públics.

Principals premis: Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2002, premi FAD ciutat i paisatge 2009, dos premis García Mercadal del Colegio de Arquitectos de Aragón 2001 i 2005, dues vegades finalista de la Bienal de Arquitectura Española 2005 i 2009 i una vegada finalista del premi Europeu de Paisatge 2008, de la Bienal Iberoamericana de Arquitectura 2004 i del premi FAD 2002. El Parc de l’Aigua va ser nominat pel premi d’Arquitectura de la Unió Europea Mies van der Rohe 2009.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Autors