Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

* Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Bloc d'Habitatges Blanc

  Frederic Cabré i Segarra, Àlex Sibils i Ensesa

  Bloc d'Habitatges Blanc

  Bloc d’oficines i habitatges d’alta qualitat, emprès per un industrial aliè a la construcció. S’hi pot destacar el pati cilíndric que ventila l’angle agut de l’illa, la volumetria del front d’edifici, que tracta les alçades establertes en cada carrer tot mantenint un equilibri axial respecte al xamfrà, la planitud del volum general, de pedra artificial i amb finestram industrial, i finalment, i amb un resultat potser feble envers l’evident ambició, una volumetria i uns materials fortament expressius a la cantonada, evocant patrons eclèctics vuitcentistes d’altres eixamples.
 2. Casa Figueres

  Àlex Sibils i Ensesa

  Casa Figueres

  La intervenció consisteix en la construcció d’un habitatge unifamiliar sobre una antiga casa en ruïnes situada al barri vell de Girona. L’habitatge s’articula per mitjà de la superposició de diversos volums agrupats en tres plantes trapezoïdals, a partir d’un cos central que es perllonga i s’incrementa a mesura que baixa, fins a entregar-se a la planta baixa amb el sistema murari existent. D’aquesta manera s’aconsegueix ocupar el perímetre total de la finca, es tanca un petit pati interior amb un pou dotat de valor històric i s’obté un volum disgregat i, en aparença, construït a través de sedimentacions, com succeeix amb les velles cases del barri antic.
 3. Casa Castey

  Àlex Sibils i Ensesa

  Casa Castey

  Construïda en un vessant sobtat, de bosc, tot identificant-hi la topografia, les clarianes i les visions llunyanes que s’hi entreveuen, amb la complicitat d’un client singular, un industrial. Des del carrer en pendent, on els cossos del conjunt s’albiren escassament, tres volums acullen parts del programa, relligats a la planta inferior per una contenció que altera ben poc el terreny. La idea de suspensió sobre el lloc no s’acompanya de gestos estructurals explícits, sinó més aviat d’un anfractuós desplegament de geometries domèstiques.
 4. Habitatges Juli Garreta-Barcelona

  Àlex Sibils i Ensesa

  Habitatges Juli Garreta-Barcelona

  El projecte excava tres nivells d’aparcament, rendibilitzant així els esforços constructius que ja comportaria fer-ne dos; ordena els habitatges en una planta serena i regular; desenvolupa una gran ànima interior, un ambiciós i alegre buit intern de l’edifici (en una època que —per rendibilitat i per normativa— confina les escales a reductes i esprem dels celoberts tota llur capacitat programàtica). Finalment, molt atent a la continuïtat urbana del pla de façana, elabora els voladissos com un hinterland lluminós que aboca els habitatges al carrer i, alhora, els en separa.

Bibliografia