Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (5)

  1. Centre Meteorològic Territorial de Catalunya

    Álvaro Siza Vieira

    Centre Meteorològic Territorial de Catalunya

    L’edifici satisfà un programa d’usos mixtos, que no requereix espais amb una qualitat arquitectònica especial. Siza respon a les múltiples referències de l’entorn amb un edifici de configuració circular, indiferent, que adopta la seva forma amb una lògica pròpia. L’edifici s’organitza a partir d’un estret espai central a tota alçària, que permet establir dues crugies funcionals separades per un corredor de circulacions. La crugia de pilars intermèdia adopta una forma octogonal, i els 16 pilars que la formen determinen la posició dels tancaments, que permet variants molt flexibles. El cilindre resultant es talla en dos bisells per dos dels costats, en una al·lusió remota a la traça del cinturó litoral. Fins a la planta tercera, l’estructura és de murs de formigó vist, mentre que a les dues plantes superiors queda aplacat amb pedra blanca. S’accedeix directament a la planta baixa per vuit portes equidistants, de manera que tot l’organisme assoleix un elevat grau d’abstracció.
  2. Parc Esportiu del Llobregat

    Álvaro Siza Vieira

    Parc Esportiu del Llobregat

    El complex esportiu és concebut com un llarg recorregut sinuós que s’inicia en dues rampes o places públiques en pendent, i que culmina en l’espai de la piscina, dotat d’una gran sacralitat. Des de les places es pot accedir a la pista poliesportiva o bé al bloc lineal que conté els gimnasos. D’aquesta manera, el pavelló pot funcionar amb independència de les altres parts, mentre que el corredor del bloc lineal fa d’autèntic distribuïdor del complex. Des d’aquí s’arriba a la piscina coberta. La seva forma és heretada del caldarium romà, amb una cúpula de corba lleu foradada per 62 obertures circulars que doten l’interior d’una llum irreal i difusa. La piscina es perllonga cap a l’exterior i genera una zona de banys a l’aire lliure, envoltada de gespa i tancada per un mur corb que es plega oferint una zona d’ombra. Es concep el parc esportiu com una experiència de llums i ombres dotada d’una gran riquesa, “un tribut a la qualitat de vida de Cornellà”.
  3. Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL

    Álvaro Siza Vieira

    Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL

    L’edifici, situat a la cantonada nord-est del campus de Cappont, adopta la forma d’una L que a la planta baixa s’amplia a una U, distanciant-se del gran volum de la biblioteca universitària, alhora que completa la façana nord del campus i crea una nova plaça pública d’accés i de relació. El gran ràfec de l’ala oest de l’edifici permet d’aconseguir una transició entre l’avinguda Estudi General, de caràcter més urbà, i el jardí interior del campus. El conjunt forma un volum no ortogonal, ja que un dels costats s’orienta cap al buit existent entre la biblioteca i l’Escola Universitària Politècnica, tot oferint un fons escènic a l’espai intersticial visible des de l’avinguda de Jaume II. L’edifici cerca d’aquesta manera el seu lloc dins la façana del campus que dóna a la ciutat. La construcció adopta una estructura modulada que afavoreix, si s’escau, un creixement ordenat o un possible canvi d’ús en el futur.
  4. Premi FAD

    Finalista. Categoria: Arquitectura
    Teatre Auditori

Audiovisual

  • Alvaro Siza in conversation with Diane Gray

    27:42

    Alvaro Siza in conversation with Diane Gray

  • Elogio de la luz #4: Álvaro Siza, orden en el caos.

    30:38

    Elogio de la luz #4: Álvaro Siza, orden en el caos.

Bibliografia (200)

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.