Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Álvaro Siza Vieira

 • Álvaro Siza Vieira

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Meteorological Centre of Catalonia

  Álvaro Siza Vieira

  Meteorological Centre of Catalonia

  L’edifici satisfà un programa d’usos mixtos, que no requereix espais amb una qualitat arquitectònica especial. Siza respon a les múltiples referències de l’entorn amb un edifici de configuració circular, indiferent, que adopta la seva forma amb una lògica pròpia. L’edifici s’organitza a partir d’un estret espai central a tota alçària, que permet establir dues crugies funcionals separades per un corredor de circulacions. La crugia de pilars intermèdia adopta una forma octogonal, i els 16 pilars que la formen determinen la posició dels tancaments, que permet variants molt flexibles. El cilindre resultant es talla en dos bisells per dos dels costats, en una al·lusió remota a la traça del cinturó litoral. Fins a la planta tercera, l’estructura és de murs de formigó vist, mentre que a les dues plantes superiors queda aplacat amb pedra blanca. S’accedeix directament a la planta baixa per vuit portes equidistants, de manera que tot l’organisme assoleix un elevat grau d’abstracció.
 2. El Llobregat Sports Park

  Álvaro Siza Vieira

  El Llobregat Sports Park

  El complex esportiu és concebut com un llarg recorregut sinuós que s’inicia en dues rampes o places públiques en pendent, i que culmina en l’espai de la piscina, dotat d’una gran sacralitat. Des de les places es pot accedir a la pista poliesportiva o bé al bloc lineal que conté els gimnasos. D’aquesta manera, el pavelló pot funcionar amb independència de les altres parts, mentre que el corredor del bloc lineal fa d’autèntic distribuïdor del complex. Des d’aquí s’arriba a la piscina coberta. La seva forma és heretada del caldarium romà, amb una cúpula de corba lleu foradada per 62 obertures circulars que doten l’interior d’una llum irreal i difusa. La piscina es perllonga cap a l’exterior i genera una zona de banys a l’aire lliure, envoltada de gespa i tancada per un mur corb que es plega oferint una zona d’ombra. concep el parc esportiu com una experiència de llums i ombres dotada d’una gran riquesa, “un tribut a la qualitat de vida de Cornellà”.
 3. UdL Faculty of Educational Science

  Álvaro Siza Vieira

  UdL Faculty of Educational Science

  L’edifici, situat a la cantonada nord-est del campus de Cappont, adopta la forma d’una L que a la planta baixa s’amplia a una U, distanciant-se del gran volum de la biblioteca universitària, alhora que completa la façana nord del campus i crea una nova plaça pública d’accés i de relació. El gran ràfec de l’ala oest de l’edifici permet d’aconseguir una transició entre l’avinguda Estudi General, de caràcter més urbà, i el jardí interior del campus. El conjunt forma un volum no ortogonal, ja que un dels costats s’orienta cap al buit existent entre la biblioteca i l’Escola Universitària Politècnica, tot oferint un fons escènic a l’espai intersticial visible des de l’avinguda de Jaume II. L’edifici cerca d’aquesta manera el seu lloc dins la façana del campus que dóna a la ciutat. La construcció adopta una estructura modulada que afavoreix, si s’escau, un creixement ordenat o un possible canvi d’ús en el futur.
 4. Auditorium Theatre

  Álvaro Siza Vieira

 5. FAD Award

  Finalist. Category: Architecture

  FAD Award

  Auditorium Theatre

  Álvaro Siza Vieira

 6. Premio Nacional de Arquitectura

  Award-Winner / Winner. Category: Architecture

Bibliography