Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Arquitecte. Titulat el 1905. Arquitecte municipal de Vilafranca del Penedès des del 1919. Realitzà obres com la reforma de la masia Ca l’Estalella (1909-1910) a Castellví de la Marca, i de Can Raspall dels Horts (1909), un edifici del s.XVII a Vilafranca del Penedès, municipi on va projectar també els Magatzems Jové (1921), la Casa Cañas i Mañé (1911), i la Casa Rigual Artigas (1912)

Font: Arxiu Històric del COAC

Obres (8)

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia (8)

 1. Ca l'Estalella

  Antoni Pons Domínguez

  Ca l'Estalella

  Ca l'estalella és una masia situada dalt d'un turó proper al poble de la Múnia. Es tracta d'una masia d'origen medieval, reformada en època modernista. Consta de planta baixa, pis i golfes, i té una torratxa de planta circular, destinada a dipòsit de l'aigua. Són elements interessants els arcs ogivals, les finestres esglaonades i un important ràfec, així com la utilització del maó vist, la ceràmica vidriada i el ferro forjat. El celler és cobert amb arcs diafragma, i té portal de pedra tallada. Es poden esmentar també els interiors com a dignes d'interès, amb guixeries barroques i mobles i elements de qualitat. La masia antic lloc d'Estalella apareix documentat des del 1225, en una donació al monestir de Santes Creus per part de Pere d'Estalella. L'actual masia va ser realitzada per l'arquitecte Antoni Pons i Domínguez en la reforma del conjunt que es féu els anys 1909-1910.
 2. Can Raspall dels Horts

  Antoni Pons Domínguez

  Can Raspall dels Horts

  La masia es troba situada a la part baixa del terme, al costat d'una riera on hi ha un petit bosquet i una font. És un edifici format per planta baixa, pis i golfes, amb teulada a dues aigües. La façana presenta una torratxa lateral amb coberta de pavelló i galeria. Les obertures presenten emmarcaments característics d'estil modernista. Hi ha utilització de maó vist i de ceràmica vidriada i decorada amb motius florals. La teulada és amb ràfec sobre mènsules. La masia de Can Raspall dels Horts té el seu origen en el segle XVII (1605). La reforma modernista és obra de l'arquitecte Antoni Pons i Domínguez i es va realitzar l'any 1909.
 3. Caves Hill

  Antoni Pons Domínguez

  Caves Hill

  L'edifici d'habitatge i oficines de les Caves Hill es troba situat a uns dels extrems del nucli urbà de Moja, a la confluència dels carrers de Bonavista i Llarg. És una casa de planta baixa i un pis, que ocupa tota una illa. La façana principal presenta una composició simètrica, amb tres obertures per cada pis. Els elements més interessants de la construcció són el emmarcaments de les obertures, el coronament esglaonat i el ràfec així com la utilització del maó vist. El llenguatge arquitectònic emprat és el Modernisme. L'edifici fou contruït amb molta probabilitat el 1918.
 4. Casa Cañas i Mañé

  Antoni Pons Domínguez

  Edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos amb dues façanes, la principal a Rambla de Nostra Senyora 20 i la posterior a C/ de la Palma 33. Per la Rambla de Nostra Senyora la façana té una composició asimètrica, amb una planta baixa totalment trasformada per l'ús comercial actual, una planta principal amb una gran tribuna de tres obertures i un balcó situat a la seva dreta, i una planta superior amb un finestral central d'arc rebaixat, dues finestres laterals i un balcó que abasta el finestral central i la finestra dreta. El remat de la façana està format per un coronament escalonat d'ornamentació floral amb refosos i esgrafiat. Pel C/ de la Palma, la façana presenta una composició simètrica dels pisos superios, mentre que la planta baixa té el portal d'accés desplaçat a la dreta. En la planta principal hi ha un balcó corregut amb barana de ferro forjat que ocupa tota l'amplada de la façana, amb dues obertures adintellades coronades per frontons circulars. A la planta superior hi ha dues obertures adintellades amb un ampit que sobresurt de la façana. El parament de la façana és llis i està coronada amb una cornisa sustentada per modillons. La casa va ser projectada per l'arquitecte Antoni Pons i Domínguez.
 5. Magatzems Berger

  Antoni Pons Domínguez

  Conjunt de naus aïllades, de planta inicial en forma de te, contigües a la zona ferroviària. La coberta de cada nau és a dues aigües. Es tracta de porxos de càrrega i descàrrega. Els Magatzems Berger van ser construïts el 1920. El projecte de l'obra va ser realitzat per l'arquitecte Antoni Pons i Domínguez. Va ser presentat el desembre de l'any 1919 i aprovat el 14 d'abril del 1920. Es conserva l'arxiu de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
 6. Font de la Plaça del Vall del Castell

  Antoni Pons Domínguez

  La font es compon de dues bases rectangulars de diferent secció. De la base superior en sobresurt una pica semicircular amb relleu de petxina. El pedestal és de secció rectangular amb volutes laterals, cornisa superior amb permòdols i motllura refosa a la cara principal amb aixeta central. Està coronada amb un fanal de ferro forjat.

Bibliografia