Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Carles Enrich Studio és un despatx jove ubicat a Barcelona que treballa en diferents escales en els àmbits de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge, amb una mirada transversal i a partir d’una minuciosa diagnosi de les preexistències. Carles Enrich Studio aborda tots els projectes amb vocació investigadora, exploració tècnica i material i amb el compromís d'anar més enllà del requerit. Una aproximació a l’arquitectura que fa de les seves intervencions un exercici de rigor i respecte per les condicions pròpies del lloc.
La inquietud de Carles Enrich, arquitecte per l’ETSAB el 2005, vers una arquitectura entesa com una sedimentació de capes arrelada al paisatge, el porten a donar forma a la seva vocació investigadora a través de la docència, sent professor associat de Projectes a l’ETSAB des del 2016. Entre el 2008 i el 2017 va ser professor de Projectes i Urbanisme a l'Escola d'Arquitectura de Reus i el 2015 professor de Projectes a l’ETSAV. Així mateix, ha estat visiting professor en el workshop Extralocal organitzat per la Columbia GSAPP el 2019, ha col·laborat en màsters internacionals com el BIARCH el 2012, el màster de Restauració de la UPC el 2014 o ha dirigit el Taller Vertical de UIC Barcelona School of Architecture el 2018.
L'objectiu de Carles Enrich per produir coneixement basat en la pràctica el porta a fundar Carles Enrich Studio el 2013 on desenvolupa projectes que abracen tot el territori habitable, des de l'àmbit domèstic fins al paisatge. La qualitat i rigor de la seva obra construïda està avalada per les nominacions consecutives a l’EU Mies Award 2017, 2019 i el Debut Award de la Triennal de Lisboa en 2016; els Premis de la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme en 2016 i 2018, el Premi FAD de l'Opinió en 2016 o els Premis AJAC en 2012, 2016 i 2018. Així com per les seves participacions en la Biennal d'Arquitectura de Venècia: el 2012 va participar en l’exposició “Context” de Vogadors al pavelló català, i el 2016 va formar part de l'exposició “Unfinished" amb la que el pavelló espanyol va ser guardonat amb el Lleó d'Or de la mostra.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (10)

  1. Premi AJAC (Associació de Joves Arquitectes de Catalunya)

    Guardonat / Premiat. Categoria: Disseny Mobiliari, Arquitectura Efímera i Arquitectura d'Interiors
    Casa Pati

  2. Nou Accés al Centre Històric de Gironella

    Carles Enrich Studio, Carles Enrich Giménez

    Nou Accés al Centre Històric de Gironella

    El centre històric de Gironella se situa a la vora est del riu Llobregat, 20 metres per sobre de la part moderna, que ha crescut a l’altre banda del riu. Les dificultats d’accessibilitat han provocat el despoblament del casc antic i per això proposem insertar un nou accés que potenciï la connectivitat entre les dues parts. Buscant dialogar amb lo preexistent, ubiquem l’ascensor en un punt estratègic del camí de Cal Metre, antic accés a les colònies tèxtil. Reconeixem l’estrat vegetal del passeig com un element de relació amb l’espai públic i busquem continuïtat material amb les indústries. L’estructura està formada per pilars i anells tubulars. Els 8 metres inferiors de la caixa de l’ascensor es resolen amb tancament vidriat, la transparència del qual garanteix la integració en el passeig de Cal Metre. Els 16 metres superiors estan coberts per una gelosia ceràmica, deixant la cara interior oberta per mantenir contacte visual amb els vestigis de la muralla medieval durant el trajecte.
  3. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

    Seleccionat
    Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  4. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

    Guardonat / Premiat
    Torre de Merola

  5. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

    Seleccionat
    Camí de Cal Metre

  6. Premi FAD

    Finalista. Categoria: Ciutat i Paisatge
    Renaturalització i Millora Ambiental dels Entorns del Rec Comtal a Vallbona. Refugi Ecosistèmic

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.