Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

El centre històric de Gironella se situa a la vora est del riu Llobregat, 20 metres per sobre de la part moderna, que ha crescut a l’altre banda del riu. Les dificultats d’accessibilitat han provocat el despoblament del casc antic i per això proposem insertar un nou accés que potenciï la connectivitat entre les dues parts. Buscant dialogar amb lo preexistent, ubiquem l’ascensor en un punt estratègic del camí de Cal Metre, antic accés a les colònies tèxtil. Reconeixem l’estrat vegetal del passeig com un element de relació amb l’espai públic i busquem continuïtat material amb les indústries.
L’estructura està formada per pilars i anells tubulars. Els 8 metres inferiors de la caixa de l’ascensor es resolen amb tancament vidriat, la transparència del qual garanteix la integració en el passeig de Cal Metre. Els 16 metres superiors estan coberts per una gelosia ceràmica, deixant la cara interior oberta per mantenir contacte visual amb els vestigis de la muralla medieval durant el trajecte.

Font: Mostres d'arquitectura

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia (8)

 1. Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  Carles Enrich Studio, Carles Enrich Giménez

  Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  El centre històric de Gironella se situa a la vora est del riu Llobregat, 20 metres per sobre de la part moderna, que ha crescut a l’altre banda del riu. Les dificultats d’accessibilitat han provocat el despoblament del casc antic i per això proposem insertar un nou accés que potenciï la connectivitat entre les dues parts. Buscant dialogar amb lo preexistent, ubiquem l’ascensor en un punt estratègic del camí de Cal Metre, antic accés a les colònies tèxtil. Reconeixem l’estrat vegetal del passeig com un element de relació amb l’espai públic i busquem continuïtat material amb les indústries. L’estructura està formada per pilars i anells tubulars. Els 8 metres inferiors de la caixa de l’ascensor es resolen amb tancament vidriat, la transparència del qual garanteix la integració en el passeig de Cal Metre. Els 16 metres superiors estan coberts per una gelosia ceràmica, deixant la cara interior oberta per mantenir contacte visual amb els vestigis de la muralla medieval durant el trajecte.
 2. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Seleccionat
  Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  Carles Enrich Studio, Carles Enrich Giménez

 3. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Ciutat i Paisatge

  Premi FAD

  Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  Carles Enrich Studio, Carles Enrich Giménez

 4. Premi FAD

  Guardonat / Premiat (opinió). Categoria: Ciutat i Paisatge

  Premi FAD

  Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  Carles Enrich Studio, Carles Enrich Giménez

 5. EU Mies Award

  Nominat
  Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  Carles Enrich Studio, Carles Enrich Giménez

 6. Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA

  Finalista. Categoria: Intervenció en el Patrimoni Construït

  Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA

  Nou Accés al Centre Històric de Gironella

  Carles Enrich Studio, Carles Enrich Giménez

 7. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Seleccionat