Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Carles Muro i Soler

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. CAP Castellar del Vallès

  Charmaine Lay, Carles Muro i Soler, Joaquim Rosell i Gratacòs

  CAP Castellar del Vallès

  L’edifici ocupa el gàlib determinat estrictament per les ordenances i interpreta el programa d’un centre d’assistència primària tot dividint-lo en dues parts, a banda i banda de l’entrada. La part ocupada per les àrees assistencials es desenvolupa de manera extensiva a partir d’una unitat bàsica, formada per una sala de consulta, una infermeria, una sala d’espera i un pati. El conjunt de dues unitats forma una àrea, que pot ser identificada pel color dels patis. La coberta reflecteix la distribució de la planta i indica les entrades d’aire i de llum. A l’altra banda de l’entrada, la resta del programa se situa de manera compacta i ocupa dues plantes.
 2. CAP Tordera

  Carles Muro i Soler

  CAP Tordera

  El programa s’organitza en un rectangle d’uns 30 x 50 metres, situat a la part més alta del solar. Aquest primer rectangle renuncia a un rectangle menor en una cantonada, que ajuda a marcar l’entrada i oferir un petit espai públic previ a l’accés a l’edifici. Les àrees assistencials, que constitueixen el nucli vertebrador de l’activitat d’un CAP, s’organitzen en grups de quatre consultes, a fi de produïr una certa fragmentació de les sales d’espera. Un pati acompanya cadascuna de les sales d’espera, garantint així la presència de llum natural. Els acabats de les sales d’espera permetran, principalment a través del seu color, oferir una identitat a les diferents àrees i una sensació d’orientació als usuaris. Les consultes s’il·luminen també a través d’aquests patis. Tots els espais, a excepció de sanitaris i magatzems, disposen de llum natural.

Bibliografia