Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. Casa Eulàlia Matas

  Domènec Boada i Piera

  Casa Eulàlia Matas

  Edifici civil, està situat a la façana marítima del poble, orientat de tal manera que té vistes al mar. Al disseny de l'edifici, se li dóna molta importància a la part frontal, que és l'única que té decoració. El conjunt té planta rectangular, allargada i estreta, i està format per una planta baixa, dos pisos i un terrat. Davant la porta d'accés destaca un petit porxo, sobre dos pilars i dues pilastres, que sosté el balcó del pis superior. La segona planta s'organitza, a la façana, mitjançant sis petites finestres en forma d'arc de mig punt. El que resulta més interessant és la decoració que es situa dins el món dels historicismes, fent especial referència a l'Edat Mitjana amb grans motllures, elements vegetals, animals quimèrics i heràldica, representada per l'escut català que hi ha al centre de la façana.
 2. Conjunt d'Habitatges Plurifamiliars a la Rambla del Prat

  Domènec Boada i Piera

  Conjunt d'Habitatges Plurifamiliars a la Rambla del Prat

  El conjunt d'habitatges de la Rambla del Prat 4-6-8-10 s'emplaça en el carrer homònim, al districte de Gràcia. Es tracta d'un conjunt d'edificis molt homogenis entre mitgeres destinats quasi íntegrament a l'habitatge. Només, al número 4 s'hi documenta un baix comercial. Per sobre d'aquesta planta baixa hi ha quatre pisos més, així com un terrat superior. Tot i que construïts en diferents fases en quasi 20 anys, la concepció estilística de les façanes és molt unitària. Els edificis núm. 4 i 10 compten amb dos balconades per planta, excepte la segona planta, que combina balcó i finestra. Els núm. 6 i 8 compten amb quatre obertures unides per un únic balcó a la primera planta, mentre que a la resta combina dos balconades al centre amb dues finestres a cada banda. Els edificis núm. 6 i 8 estan encapçalats per un coronament central de volutes amb motius florals. Pel que fa als trets decoratius de la façana, cal destacar les finestres de la planta baixa. Aquestes, de tendència quadrangular, tenen una columna central coronada per un capitell decorat amb motius foliacis. Per sobre, tot el conjunt té una testera amb grans motius de fulles i vegetals, no florals. Entre aquestes finestres i els sòcols també hi ha motius decoratius similars. Els balcons de tots quatre edificis presenten una planta lobulada i més o menys llarga segons si disposa d'una o dos entrades. Tots ells estan coronats per un capçal profusament decorats en tres parts, totes elles amb motius vegetals. Tot i que de mides diferents, depenent de si es troben sobre una finestra o un balcó, els capçals són molt homogenis pel que fa a les morfologies i motius decoratius. Les portes dels núm. 6 i 8 estan emmarcades en fusta creant quatre espais de vidre. Els marcs tenen formes sinuoses i en el tram central i superior hi ha motius decoratius vegetals. L'ampliació arquitectònica i l'evolució de l'immoble es veuen reflectits en los portes dels núm. 4 i 10, recents així com en modificacions en el sòcol.
 3. Magatzems Santacana Roig

  Domènec Boada i Piera

  Magatzems Santacana Roig

  Edifici d'una sola planta, irregular i adaptada a la configuració dels carrers que l'envolten. Els elements més interessants que presenta són sis voltes atirantades de maó de pla amb bigues de gelosia, reflectides exteriorment als paraments laterals de la façana. Hi ha una sola porta d'accés pel xamfrà. La decoració es concentra fonamentalment a la façana principal, amb una combinació d'elements d'inscripció clàssica i naturalista (palmeta de coronament, pinacles, garlandes florals...) que respon a un cert eclecticisme basat en les estètiques modernistes i noucentistes.

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!