Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Eduard Balcells Montané

Memòria

Eduard Balcells és arquitecte i urbanista amb despatx a Barcelona. És autor de l’Escola El Til·ler a Bellaterra, Barcelona, un edifici tipològica i constructivament innovador amb façanes enterament de fusta, així com de la Plaça Esponja a Sant Jordi de Cercs, al Berguedà, un espai públic que integra la gestió ecològica de l’aigua de pluja mitjançant un pioner Sistema Urbà de Drenatge Sostenible (SUDS). Així mateix, està desenvolupant projectes com Mesto Malina, un pla urbanístic per a un nou barri sostenible a la ciutat de Malacky, a Eslovàquia, resultat d’obtenir el primer premi en el concurs internacional convocat a l’efecte. Per a l’Ajuntament de Barcelona ha realitzat l’estudi urbanístic La Nova Fàbrica Urbana, que proposa estratègies per a la revitalització urbana del polígon industrial de Torrent Estadella, de 300.000m2 d’extensió i situat al districte de Sant Andreu, mitjançant la introducció d’indústries verdes i la reconnexió amb els barris veïns. Ha resultat guanyador de diversos concursos internacionals, entre els quals Europan, el concurs biennal d’arquitectura i urbanisme més reconegut per joves arquitectes europeus, en les seves edicions dotzena i tretzena. També ha estat professor convidat d’urbanisme a la Universitat de Liechtenstein, al Màster d’Arquitectura i Urbanisme, i ha donat conferències a diverses universitats europees. Així mateix, la seva obra ha estat premiada i àmpliament publicada i exposada. Va obtenir la seva experiència professional inicial com a cap de projectes, arquitecte i urbanista en despatxos reconeguts internacionalment, com MVRDV i West8 a Rotterdam i Josep Lluís Mateo i Roldán+Berengué a Barcelona. Va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), on va rebre el Premi d’Honor com a millor Projecte Final de Carrera amb el projecte “Cerdà Permeable”, una intervenció de revitalització urbana amb espai públic i edificis multifuncionals en una illa del Poblenou, a Barcelona.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Unión Suiza de Relojería

  Eduard Balcells Montané

 2. Escola El Til·ler

  Eduard Balcells Montané, Ignasi Rius Montraveta, Daniel Tigges

  Escola El Til·ler

  L'Escola El Til·ler s'insereix curosament en un antic jardí i s'organitza al llarg del camí d’accés existent, que es converteix en una rambla. Es reciclen cinc edificis, i el sisè -que es presenta aquí- acull l'escola bressol i els espais comuns. L'escola conforma una expressió contemporània de la pedagogia Waldorf adaptada al Mediterrani. Per tant, la vida al jardí es maximitza i no hi ha passadissos interiors. Les vistes i la llum natural de cada aula varien, acompanyant l'experiència de creixement i aprenentatge. A l'interior, les alcoves a l’escala dels infants s'adapten a les necessitats pedagògiques de cada espai. A fora, aquestes alcoves estan contingudes dins de marcs que redueixen visualment l’escala de l'edifici, apropant-la a la dels infants. La façana deixa de ser un pla per transformar-se en un espai habitat. L'aula es converteix en una casa i l'escola en un petit poble al llarg d'una rambla.
 3. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Guardonat / Premiat

  Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Escola El Til·ler

  Eduard Balcells Montané, Ignasi Rius Montraveta, Daniel Tigges