Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Eduard Balcells Montané

Memory

Eduard Balcells és arquitecte i urbanista amb despatx a Barcelona. És autor de l’Escola El Til·ler a Bellaterra, Barcelona, un edifici tipològica i constructivament innovador amb façanes enterament de fusta, així com de la Plaça Esponja a Sant Jordi de Cercs, al Berguedà, un espai públic que integra la gestió ecològica de l’aigua de pluja mitjançant un pioner Sistema Urbà de Drenatge Sostenible (SUDS). Així mateix, està desenvolupant projectes com Mesto Malina, un pla urbanístic per a un nou barri sostenible a la ciutat de Malacky, a Eslovàquia, resultat d’obtenir el primer premi en el concurs internacional convocat a l’efecte. Per a l’Ajuntament de Barcelona ha realitzat l’estudi urbanístic La Nova Fàbrica Urbana, que proposa estratègies per a la revitalització urbana del polígon industrial de Torrent Estadella, de 300.000m2 d’extensió i situat al districte de Sant Andreu, mitjançant la introducció d’indústries verdes i la reconnexió amb els barris veïns. Ha resultat guanyador de diversos concursos internacionals, entre els quals Europan, el concurs biennal d’arquitectura i urbanisme més reconegut per joves arquitectes europeus, en les seves edicions dotzena i tretzena. També ha estat professor convidat d’urbanisme a la Universitat de Liechtenstein, al Màster d’Arquitectura i Urbanisme, i ha donat conferències a diverses universitats europees. Així mateix, la seva obra ha estat premiada i àmpliament publicada i exposada. Va obtenir la seva experiència professional inicial com a cap de projectes, arquitecte i urbanista en despatxos reconeguts internacionalment, com MVRDV i West8 a Rotterdam i Josep Lluís Mateo i Roldán+Berengué a Barcelona. Va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), on va rebre el Premi d’Honor com a millor Projecte Final de Carrera amb el projecte “Cerdà Permeable”, una intervenció de revitalització urbana amb espai públic i edificis multifuncionals en una illa del Poblenou, a Barcelona.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Unión Suiza de Relojería

  Eduard Balcells Montané

 2. Escola El Til·ler

  Eduard Balcells Montané, Ignasi Rius Montraveta, Daniel Tigges

  Escola El Til·ler

  L'Escola El Til·ler s'insereix curosament en un antic jardí i s'organitza al llarg del camí d’accés existent, que es converteix en una rambla. Es reciclen cinc edificis, i el sisè -que es presenta aquí- acull l'escola bressol i els espais comuns. L'escola conforma una expressió contemporània de la pedagogia Waldorf adaptada al Mediterrani. Per tant, la vida al jardí es maximitza i no hi ha passadissos interiors. Les vistes i la llum natural de cada aula varien, acompanyant l'experiència de creixement i aprenentatge. A l'interior, les alcoves a l’escala dels infants s'adapten a les necessitats pedagògiques de cada espai. A fora, aquestes alcoves estan contingudes dins de marcs que redueixen visualment l’escala de l'edifici, apropant-la a la dels infants. La façana deixa de ser un pla per transformar-se en un espai habitat. L'aula es converteix en una casa i l'escola en un petit poble al llarg d'una rambla.
 3. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Award-Winner / Winner

  Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Escola El Til·ler

  Eduard Balcells Montané, Ignasi Rius Montraveta, Daniel Tigges