Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. CAP Oliana

  Fité & Mejón Arquitectes, Ramon Antoni Fité i Font, Julio José Mejón Artigas

  CAP Oliana

  L’edifici es troba en una cantonada, amb un pas de vianants al nord i una mitgera a l’oest. El projecte dóna resposta a les característiques del programa i de l’emplaçament mitjançant una gran claredat de la planta, que permet resoldre alguns temes importants, com ara la il·luminació de la sala d’espera i la privacitat i la il·luminació de les consultes. Els importants contrastos climàtics i lumínics han portat a protegir l’autèntic centre de l’edifici, les consultes, aprofitant els espais servidors, la doble façana, el forjat sanitari i la sotacoberta. Els espais de servei s’utilitzen per compensar les irregularitats del solar. La sotacoberta queda com un espai destinat a l’energia, a més d’actuar com a esmorteïdor i generador tèrmic. La sala d’espera de la planta primera queda connectada amb la de la planta baixa per un doble espai que recorre la façana, de manera que les dues façanes llargues de l’edifici queden alliberades de dalt a baix.
 2. CAP Cappont

  Fité & Mejón Arquitectes, Ramon Antoni Fité i Font, Julio José Mejón Artigas

  CAP Cappont

  L’edifici es troba al límit de la ciutat construïda, en una franja de solar adjacent a uns edificis alts d’habitatges, que presenten unes grans mitgeres nues. El plantejament del projecte consisteix a tancar l’illa de cases aprofitant l’avantatge de la proximitat al carrer. El programa gira entorn dels espais de consulta, situats en un volum de maó vitrificat blanc. La resta dels espais protegeixen les consultes de l’espai exterior. El resultat és un volum amb una secció esglaonada en direcció al pati. Aquesta secció es fa palesa a la façana nord-est. Des de la distància, l’alumini de la façana vol actuar com a element d’atracció cap a l’edifici, desmarcat així de les altes construccions de l’entorn. L’interior obté una atmosfera càlida gràcies al reflex del color groc de la façana oposada.
 3. Casa Montull

  Fité & Mejón Arquitectes, Ramon Antoni Fité i Font, Julio José Mejón Artigas

  Casa Montull

  El solar es troba a la part més alta d’una urbanització propera a la ciutat. Això permet disposar la casa en una bona orientació i buscar les vistes cap a la Seu Vella. La casa consisteix en un volum metàl·lic lleuger situat sobre una base de formigó. El volum superior acull el programa domèstic pròpiament dit, mentre que la base allotja el garatge. La planta adopta una forma de U, amb les estances al voltant d’un pati interior. Gràcies a la coberta mòbil, la casa queda climatitzada adequadament al llarg de les diferents estacions de l’any. La construcció és a base de peces fabricades en taller i muntades en obra, en sec. Per aquest motiu la planta respon a un criteri d’esquematisme, amb espais repetits i concentració dels llocs humits. L’adopció d’estructures dinàmiques per al suport de cabines de camions i carrosseries frigorífiques es fa amb unes lleis i una metodologia pròpies, la qual cosa permet introduir elements d’innovació i transformació dels procediments compositius tradicionals.

Bibliografia