Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Memòria

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). Professor de Projectes V-VI a l’ETSAB des de l’any 2001 fins a l’actualitat. Professor Máster “Projectes XXI” Curs 2008/09 – Càtedra Blanca – Fundació UPC-OAB. Professor de Projectes VII-X a l’ETSAV, curs 2005- 2006. Professor del Seminari “Avantprojectes a l’Executiu” a l’Escola Sert curs 2001-02. Professor convidat a diferents seminaris.

Les seves obres han estat publicades en premsa local i nacional, llibres i diferents revistes d’arquitectura d’àmbit nacional i internacional. Ha difós la seva obra en diverses conferències. Ha format part de diferents exposicions, entre d’altres: “Itineraris d’Arquitectura Catalana COAC 1991, “IV Muestra de Arquitectos Jóvenes Españoles de la Fundación Camuñas i la Mostra d’Arquitectura Catalana a la “Feria de Guadalajara” (Mèjico). ARQCAT1 - arquitectura Catalana COAC 2007. Formes de l’habitar terres de Lleida 2008-2013.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (5)

 1. CAP Oliana

  Fité & Mejón Arquitectes, Ramon Antoni Fité i Font, Julio José Mejón Artigas

  CAP Oliana

  L’edifici es troba en una cantonada, amb un pas de vianants al nord i una mitgera a l’oest. El projecte dóna resposta a les característiques del programa i de l’emplaçament mitjançant una gran claredat de la planta, que permet resoldre alguns temes importants, com ara la il·luminació de la sala d’espera i la privacitat i la il·luminació de les consultes. Els importants contrastos climàtics i lumínics han portat a protegir l’autèntic centre de l’edifici, les consultes, aprofitant els espais servidors, la doble façana, el forjat sanitari i la sotacoberta. Els espais de servei s’utilitzen per compensar les irregularitats del solar. La sotacoberta queda com un espai destinat a l’energia, a més d’actuar com a esmorteïdor i generador tèrmic. La sala d’espera de la planta primera queda connectada amb la de la planta baixa per un doble espai que recorre la façana, de manera que les dues façanes llargues de l’edifici queden alliberades de dalt a baix.
 2. CAP Cappont

  Fité & Mejón Arquitectes, Ramon Antoni Fité i Font, Julio José Mejón Artigas

  CAP Cappont

  L’edifici es troba al límit de la ciutat construïda, en una franja de solar adjacent a uns edificis alts d’habitatges, que presenten unes grans mitgeres nues. El plantejament del projecte consisteix a tancar l’illa de cases aprofitant l’avantatge de la proximitat al carrer. El programa gira entorn dels espais de consulta, situats en un volum de maó vitrificat blanc. La resta dels espais protegeixen les consultes de l’espai exterior. El resultat és un volum amb una secció esglaonada en direcció al pati. Aquesta secció es fa palesa a la façana nord-est. Des de la distància, l’alumini de la façana vol actuar com a element d’atracció cap a l’edifici, desmarcat així de les altes construccions de l’entorn. L’interior obté una atmosfera càlida gràcies al reflex del color groc de la façana oposada.
 3. Casa Montull

  Fité & Mejón Arquitectes, Ramon Antoni Fité i Font, Julio José Mejón Artigas

  Casa Montull

  El solar es troba a la part més alta d’una urbanització propera a la ciutat. Això permet disposar la casa en una bona orientació i buscar les vistes cap a la Seu Vella. La casa consisteix en un volum metàl·lic lleuger situat sobre una base de formigó. El volum superior acull el programa domèstic pròpiament dit, mentre que la base allotja el garatge. La planta adopta una forma de U, amb les estances al voltant d’un pati interior. Gràcies a la coberta mòbil, la casa queda climatitzada adequadament al llarg de les diferents estacions de l’any. La construcció és a base de peces fabricades en taller i muntades en obra, en sec. Per aquest motiu la planta respon a un criteri d’esquematisme, amb espais repetits i concentració dels llocs humits. L’adopció d’estructures dinàmiques per al suport de cabines de camions i carrosseries frigorífiques es fa amb unes lleis i una metodologia pròpies, la qual cosa permet introduir elements d’innovació i transformació dels procediments compositius tradicionals.
 4. Casa entre Mitgeres

  Julio José Mejón Artigas

  Casa entre Mitgeres

  Es tracta d’un habitatge entre mitgeres situada en una zona de la ciutat de principis dels anys 1960, de parcel·les estretes i profundes de topografia plana. El programa de la casa es desenvolupa en planta baixa, en una parcel·la de 10,50 d’ample i una profunditat edificable de 33m en una parcel·la molt profunda. Dos parets de gero revestides amb estuc a la calç, conformen las mitgeres, discorrent de principi fins al final. En el seu interior una caixa de formigó i tres patis, componen la planta. Aquests permeten crear un espai de vestíbul a l’entrada, que dona llum al garatge i a les instal·lacions, orientar les habitacions a l’est i sud mitjançant un segon pati. La cuina al nord, la sala d’estar menjador també a l’est i sud, a través del tercer pati i per últim un porxo que fa d’espai de transició entre l’habitatge i el jardí. Així el resultat final en planta és producte de la composició de dos parets paral·leles, una caixa de formigó i tres patis, que introdueixen llum, calor, ventilació, intimitat i separen acústicament les estances. Els materials utilitzats com pavimentació, delimiten els diferents espais, pedra quarsita en les zones diürnes, fusta industrial de roure en els dormitoris i en els patis arena de Tarragona. La coberta plana, de peces prefabricades de formigó, queda singularitzada per unes caixes lluernaris d’acer galvanitzat, que a través de les seves finestres verticals, il·luminen la zona interior dels banys. Els materials de façana, són el formigó armat, encofrat amb taulons horitzontals matxembrats de fusta de pi Flandes i fusteria de fusta de Niangon a les obertures.
 5. Mostres d'Arquitectura (Terres de Lleida)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis amb Ús Residencial. Inclou Edificis d'Habitatges Unifamiliars de Promoció Privada o Pública
  Casa entre Mitgeres

Bibliografia (17)

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!