Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (6)

 1. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Menció. Categoria: Arquitectura - Edificis de Nova Planta d’Ús Públic
  Escola Isabel Besora

 2. Casa Castellvell

  Gabriel Bosques Sánchez, Josep Maria Ferran Mercadé

  Casa Castellvell

  En un antic camp d’oliveres situat a les pendents inicials que porten cap a la serralada de Prades s’ha edificat la casa. Es situa a l’extrem nord de la finca al fons del camp i en el punt de més elevació i miranda. Buscant l’orientació sud, totes les dependències de l’habitatge es despleguen configurant un llarg edifici en planta baixa semi-encastat a la pendent sobre el que s’alça el cos de l’estudi en planta primera tot fent el contrapunt a l’extrem est. La plaça, el porxo d’acollida i el cos del garatge, també encastats a la pendent, actuen de base de recolzament i trobada de l’habitatge amb els nivells del camp. La pròpia coberta del garatge s’inunda formant la piscina a tocar de l’estar. La força de la pròpia estructura és la cara de l’edifici. Les vidrieres de terra a sostre garanteixen la constant relació i continuïtat de l’espai interior amb l’exterior.
 3. Biblioteca Pere Anguera

  Gabriel Bosques Sánchez, Joan Tous Gomà-Camps

  Biblioteca Pere Anguera

  La reduïda dimensió del programa en relació a l'espai públic i l’entorn construït demanaven provocar un creixement en volum de l’edifici que el dotés de la màxima presència al lloc. Aquest objectiu s’aconsegueix mitjançant dos mecanismes: la planta baixa es configura en un seguit de quatre barres paral·leles que es desplacen entre si provocant l’aparició de patis d’iluminació i de relació entre peces i la planta alta es planteja com un volum geomètricament rotund que busca una relació frontal amb l’edifici històric de la zona, el Mas Iglesias. A l'interior els diferents àmbits s’interelacionen en horitzontal a través dels patis i verticalment es connecta visualment el vestíbul amb la planta primera i l’altell a través d’un buit que acull l’escala. En el tractament de l’interior s’ha buscat un cert contrast amb l’exterior, la neutralitat del blanc permet posar en valor les diferents qualitats de la llum i alhora fer dels llibres i les persones els màxims protagonistes.
 4. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Guardonat / Premiat. Categoria: Arquitectura - Edificis de Nova Planta d'Ús Privat
  Casa Castellvell

 5. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Finalista. Categoria: Arquitectura - Edificis de Nova Planta d’Ús Públic
  Biblioteca Pere Anguera

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.