Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Obres (5)

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (10)

 1. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Menció. Categoria: Arquitectura - Edificis de Nova Planta d’Ús Públic
  Escola Isabel Besora

 2. Reforma Interior del Despatx de NAM Arquitectura

  NAM Arquitectura, Nacho Álvarez Martínez

  Reforma Interior del Despatx de NAM Arquitectura

  Aquest petit local situat al Carrer Cos del Bou de Tarragona s´ha convertit en el nostre espai de treball. L’edifici situat al centre històric de la ciutat presenta una morfologia estreta i irregular. Amb un pressupost limitat els cinc objectius fonamentals són: 1. Neteja de l´ espai interior mostrant l´espai original i fent fora tancaments, reixes i elements que havien convertit aquest antic magatzem en un espai incomprensible, tancat i fosc. 2. Tractament en base al color blanc de parets, sostre i mobiliari pel màxim aprofitament de la llum natural i artificial i millora i amplificació de la sensació d´espai interior. 3. Reestructuració i neteja de l´arc original de pedra amb un nou tancament amb porta corredissa d´acer i vidre i un marxapeu de la mateixa pedra buixardada de remat. 4. Distribució interior en base a una gran taula central a on s´organitzen els espais de reunió i treball en pb i altell. S´organitzen prestatgeries de suport i aprofitant un petit racó el magatzem i un bany. 5. Senzillesa i utilització del mínim nombre de materials amb taulers d´embalatge de fusta per mobles i revestiments, passamà d´acer pintat per baranes i escala i paviment autonivellant gris.
 3. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Guardonat / Premiat. Categoria: Interiorisme
  Reforma Interior del Despatx de NAM Arquitectura

 4. La Martí

  NAM Arquitectura, Nacho Álvarez Martínez

  La Martí

  L'antiga cafeteria Martí amb més de 25 anys de antiguitat presentava una distribució molt caòtica i tortuosa. Els clients pretenien una transformació completa del local amb una despesa mínima però alhora renovant tota la imatge del negoci fins al moment. A partir d'aquestes premisses es busca la màxima efectivitat a través d'un sol gest: un mur lineal de maó girat que organitza els espais generals, serveix de absorbent acústic, funciona com a reclam exterior i genera els motius de la nova imatge corporativa. La resta del mobiliari en barres i seient lineal es concreta en fusta de pi. Les instal·lacions d'aire i il·luminació queden vistes per economitzar mitjans i assegurar el seu futur manteniment. La proposta gràfica s'adapta al sistema de perforacions en el maó.
 5. Rehabilitació Interior i Cobriment de la Pista Exterior Annexa del Pavelló Municipal d'Esports Vila-Seca

  NAM Arquitectura, Nacho Álvarez Martínez

  Rehabilitació Interior i Cobriment de la Pista Exterior Annexa del Pavelló Municipal d'Esports Vila-Seca

  La proposta de reforma del Pavelló Esportiu Municipal manté la volumetria general del pavelló original, i incorpora només al seu voltant un conjunt de porxos amb una estructura metàl·lica molt lleugera d'acer i xapa grecada que contrasta amb l'estructura prefabricada i pesant de formigó armat de l'edifici original. La nova porxada abraça l'edifici original i forma un espai cobert protegit que fa de frontissa entre aquest i la nova pista coberta exterior relacionant-se també pel seus recorreguts perimetrals i vistes amb tot l'espai del campus. La obertura de part del sòcol de l’edifici existent amb la substitució de les plaques prefabricades de formigó de l’edifici per un conjunt de tancaments de vidre permet comunicar també visualment l’activitat esportiva interior del pavelló amb l'exterior i la pista coberta annexa, trencant la sensació de mitgera cega original.
 6. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Guardonat / Premiat. Categoria: Interiorisme
  La Martí

 7. Incorporació d'un Nou Espai Cultural al Teatre-Auditori Torredembarra

  NAM Arquitectura, NUA Arquitectures, Nacho Álvarez Martínez, Maria Rius Ruiz, Ferran Tiñena Guiamet, Arnau Tiñena Ramos

  Incorporació d'un Nou Espai Cultural al Teatre-Auditori Torredembarra

  El Teatre-Auditori de Torredembarra es va concebre l'any 2008 com un gran equipament que comptava  amb 2.700m² i una sala per 500 espectadors. L'obra es va paralitzar l'any 2010 i va restar abandonada durant 7 anys. L'any 2017 l'Ajuntament convoca un concurs per reactivar parcialment aquesta ruina moderna transformant el vestíbul en Espai Cultural, recuperant un 25% de l'edifici per poder-lo obrir a la ciutadania.  En una realitat econòmica molt diferent a la que es va concebre el Teatre-Auditori, la proposta aprofita al màxim tot allò preexistent que estigui en bon estat per minimitzar l'impacte econòmic i material de la intervenció, que s'afronta a través de 3 estratègies bàsiques: l'enderroc d'una de les dues escales per alliberar l'espai per habilitar un escenari, la inundació de tot l'interior amb una veladura negra per afavorir la polivalència de l'espai, i la materialització d'una nova façana lleugera i transparent que representa i dona identitat al nou equipament.
 8. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Guardonat / Premiat. Categoria: Rehabilitació: Obres de Restauració, Rehabilitació o Reforma
  Incorporació d'un Nou Espai Cultural al Teatre-Auditori Torredembarra

 9. Mostres d'Arquitectura (Tarragona) / Biennal Alejandro de la Sota

  Guardonat / Premiat. Categoria: Arquitectura - Edificis de Nova Planta d’Ús Públic
  Rehabilitació Interior i Cobriment de la Pista Exterior Annexa del Pavelló Municipal d'Esports Vila-Seca

Societats

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!