Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Passeig Marítim de Gavà

  Imma Jansana Ferrer

  Passeig Marítim de Gavà

  El Passeig Marítim de Gavà està situat a la zona més occidental del Delta del Llobregat. Era un espai d'un especial interès paisatgístic, un dels darrers reductes d’ecosistemes dunars del Delta del Llobregat, del que el projecte de passeig marítim es proposà assegurar-ne la seva pervivència. Aquest projecte es va redactar a partir del respecte i la potenciació dels elements naturals, els quals van esdevenir a elements fonamentals del nou projecte. L’objectiu va ser mantenir les característiques mediambientals dels sistemes dunars. Es varen dissenyar dues cintes de paviment zigzaguejants que transcorrien paral·leles al mar absolutament adaptades a la topografia del lloc, alhora que intentant salvaguardar els elements vegetals de major interès. El projecte es va definir incorporant i controlant els elements naturals en el propi disseny, aprofitant els vents per a la formació de dunes i per tant afavorint la protecció de la pineda, aprofitant el transport de la sorra cap a l'interior incorporant-la als paviments, i utilitzant només vegetació autòctona dunar.
 2. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Espais Exteriors

  Premi FAD

  Passeig Marítim de Gavà

  Imma Jansana Ferrer

 3. Restauració de les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira

  AAUP Arquitectes, Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Imma Jansana Ferrer, Jordi Romero Sabí

  Restauració de les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira

  Durant la guerra civil espanyola, als anys 1938-39, Barcelona va ser la primera gran ciutat europea bombardejada massivament, convertida en el laboratori general del que s’anomenaria “bombardejos de saturació”. Al Turó de la Rovira el govern republicà va construir les primeres bateries antiaèries, que van començar a funcionar el 3 de març de 1938. Les bateries abandonades del Turó van ser immediatament utilitzades pels barraquistes, creant el barri informal de “Els Canons”, que va arribar a acollir 110 barraques amb uns 600 habitants. La restauració s'ha dut a terme amb la voluntat de recuperar tota la zona com a centre d'interpretació històrica i espai de la memòria de la ciutat, alhora que restituir-la com a espai d'ús ciutadà. Hem volgut mantenir la visió de superposició d'estrats mostrant-lo com un paisatge en evolució en el temps. Hem optat per una intervenció que ressalti i evidenciï els elements patrimonials i del paisatge existent.
 4. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Restauració de les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira

  AAUP Arquitectes, Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Imma Jansana Ferrer, Jordi Romero Sabí

 5. Passeig Marítim del Prat de Llobregat

  Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Conchita de la Villa, Imma Jansana Ferrer, Robert de Paauw

  Passeig Marítim del Prat de Llobregat

  El passeig marítim forma part del corredor verd de la costa entre les àrees protegides de les llacunes de La Ricarda i El Remolar. És fruit de les mesures de compensació de l’ampliació de l’aeroport de El Prat. És a dir estan construïts en terrenys de l’aeroport i és en part l’aeroport qui ha pagat les obres El Passeig Marítim s'ha dissenyat fora de perill de les invasions dels temporals de mar, passada la protecció d'una escullera que ha quedat soterrada a la sorra, El passeig està ara a 37 m del límit de la ZMT, mentre abans estava al límit de la ZMT Volíem crear un paisatge natural, el que implica l'adopció de mesures de cert control i limitació de la presència humana en algunes àrees, però alhora compatible amb un ordre que permetés la realització d'activitats controlades vinculades al temps lliure i en contacte amb la natura. El projecte va buscar establir una referència projectual que permetés comprendre el lloc i mostrar les seves característiques ambientals, assegurant la supervivència dels seus ecosistemes i enfortint-los.
 6. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Ciutat i Paisatge

  Premi FAD

  Passeig Marítim del Prat de Llobregat

  Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Conchita de la Villa, Imma Jansana Ferrer, Robert de Paauw

Bibliografia

Societats