Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Gavà Seafront Promenade

  Imma Jansana Ferrer

  Gavà Seafront Promenade

  El Passeig Marítim de Gavà està situat a la zona més occidental del Delta del Llobregat. Era un espai d'un especial interès paisatgístic, un dels darrers reductes d’ecosistemes dunars del Delta del Llobregat, del que el projecte de passeig marítim es proposà assegurar-ne la seva pervivència. Aquest projecte es va redactar a partir del respecte i la potenciació dels elements naturals, els quals van esdevenir a elements fonamentals del nou projecte. L’objectiu va ser mantenir les característiques mediambientals dels sistemes dunars. Es varen dissenyar dues cintes de paviment zigzaguejants que transcorrien paral·leles al mar absolutament adaptades a la topografia del lloc, alhora que intentant salvaguardar els elements vegetals de major interès. El projecte es va definir incorporant i controlant els elements naturals en el propi disseny, aprofitant els vents per a la formació de dunes i per tant afavorint la protecció de la pineda, aprofitant el transport de la sorra cap a l'interior incorporant-la als paviments, i utilitzant només vegetació autòctona dunar.
 2. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: Outdoor Spaces

  FAD Award

  Gavà Seafront Promenade

  Imma Jansana Ferrer

 3. Restoration of the Anti-Aircraft Batteries on Turó de la Rovira

  AAUP Arquitectes, Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Imma Jansana Ferrer, Jordi Romero Sabí

  Restoration of the Anti-Aircraft Batteries on Turó de la Rovira

  Durant la guerra civil espanyola, als anys 1938-39, Barcelona va ser la primera gran ciutat europea bombardejada massivament, convertida en el laboratori general del que s’anomenaria “bombardejos de saturació”. Al Turó de la Rovira el govern republicà va construir les primeres bateries antiaèries, que van començar a funcionar el 3 de març de 1938. Les bateries abandonades del Turó van ser immediatament utilitzades pels barraquistes, creant el barri informal de “Els Canons”, que va arribar a acollir 110 barraques amb uns 600 habitants. La restauració s'ha dut a terme amb la voluntat de recuperar tota la zona com a centre d'interpretació històrica i espai de la memòria de la ciutat, alhora que restituir-la com a espai d'ús ciutadà. Hem volgut mantenir la visió de superposició d'estrats mostrant-lo com un paisatge en evolució en el temps. Hem optat per una intervenció que ressalti i evidenciï els elements patrimonials i del paisatge existent.
 4. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Restoration of the Anti-Aircraft Batteries on Turó de la Rovira

  AAUP Arquitectes, Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Imma Jansana Ferrer, Jordi Romero Sabí

 5. Passeig Marítim del Prat de Llobregat

  Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Conchita de la Villa, Imma Jansana Ferrer, Robert de Paauw

  Passeig Marítim del Prat de Llobregat

  El passeig marítim forma part del corredor verd de la costa entre les àrees protegides de les llacunes de La Ricarda i El Remolar. És fruit de les mesures de compensació de l’ampliació de l’aeroport de El Prat. És a dir estan construïts en terrenys de l’aeroport i és en part l’aeroport qui ha pagat les obres El Passeig Marítim s'ha dissenyat fora de perill de les invasions dels temporals de mar, passada la protecció d'una escullera que ha quedat soterrada a la sorra, El passeig està ara a 37 m del límit de la ZMT, mentre abans estava al límit de la ZMT Volíem crear un paisatge natural, el que implica l'adopció de mesures de cert control i limitació de la presència humana en algunes àrees, però alhora compatible amb un ordre que permetés la realització d'activitats controlades vinculades al temps lliure i en contacte amb la natura. El projecte va buscar establir una referència projectual que permetés comprendre el lloc i mostrar les seves característiques ambientals, assegurant la supervivència dels seus ecosistemes i enfortint-los.
 6. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: City and Landscape

  FAD Award

  Passeig Marítim del Prat de Llobregat

  Jansana-De la Villa-De Paauw Arquitectes, Conchita de la Villa, Imma Jansana Ferrer, Robert de Paauw

Bibliography

Societies