Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Joan Llongueras Mestres

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Àrea de Peatge de Rubí

  Llongueras Clotet Arquitectes, Maria Rosa Clotet, Joan Llongueras Mestres

  Àrea de Peatge de Rubí

 2. Reforma i Ampliació de l'Hospital de la Vall d'Hebron

  Llongueras Clotet Arquitectes, Maria Rosa Clotet, Joan Llongueras Mestres

  Reforma i Ampliació de l'Hospital de la Vall d'Hebron

 3. CAP Montmeló

  Llongueras Clotet Arquitectes, Maria Rosa Clotet, Joan Llongueras Mestres

  CAP Montmeló

  Solar de topografia molt accidentada, on s'utilitza la construcció de l'edifici per cosir una zona urbana desestructurada. Centre d'assistència primària amb el repte de constituir urbanísticament una façana principal d'una plaça de nova creació. Format per dos volums molt diferenciats, una construcció rectangular de dues plantes destinada a l'ús assistencial, i que a la vegada, es despenja en tres plantes al carrer inferior amb un segon accés. Una altra construcció a manera de sòcol, es situa per davant de l'anterior. En forma de ventall i amb una sola alçada, dóna façana a la plaça. Formada per 3 murs de formigó amb alineacions variades, ens ubica tota la zona administrativa. Els espais entre murs, es tanquen amb lames de formigó que actuen de brise-soleil i protegeixen de les activitats de la plaça, en especial els impactes de pilotes.
 4. Institut Rovira i Forns

  Llongueras Clotet Arquitectes, Maria Rosa Clotet, Joan Llongueras Mestres

 5. CAP Gran Sol

  Llongueras Clotet Arquitectes, TwoBo Arquitectura, Maria Rosa Clotet, Joan Llongueras Mestres, Alberto Twose, Pablo Twose, Manuel Valls i Vergés

  CAP Gran Sol

  Edifici integrat al terreny com substitució de terres d'un parc existent. Petit pavelló color terracota de dues plantes es relaciona amb el parc; únic volum aparent. Mateix llenguatge dels murs de contenció de la resta parc. El graffiti recobreix la façana de formigó de l'edifici enterrat. Format per dues grans plataformes, l'edifici es situa a la més baixa, soterrada respecte al nivell del parc. Un cos enterrat respecte el parc continua l'alineació, planimetria i tractament exterior dels murs de contenció actuals. Coberta enjardinada que consolida el parc no accessible per motius de seguretat. Un pavelló més lleuger sobresurt una planta respecte el parc que es recolza sobre la base pètria del volum soterrat
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat
  CAP Gran Sol

  Llongueras Clotet Arquitectes, TwoBo Arquitectura, Maria Rosa Clotet, Joan Llongueras Mestres, Alberto Twose, Pablo Twose, Manuel Valls i Vergés

Bibliografia

Societats