Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

* Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Edifici 1964

  Josep Ferrer i Bosch

 2. Apartaments Scipio Flats DMS-I

  Josep Ferrer i Bosch

  Josep Ferrer Bosch proyecta en 1962 los apartamentos Scipio Flats DMS-I para una agrupación de promotores extranjeros. El patrón habitual de estas unidades residenciales, con una disposición en batería de la unidad elemental, se modifica para adaptarse a las condiciones específicas de la parcela agrícola. El parcelario vinculado a la carretera de la costa, que recorre tres municipios –Cambrils, Salou y Vilaseca– lo conforman parcelas que tienen una proporción rectangular, con el lado menor orientado al mar. La morfología del parcelario provoca una implantación en diagonal de las unidades residenciales para aprovechar tanto la orientación como las vistas al mar desde un desarrollo lineal como mecanismo de agregación. El conjunto consta de doce apartamentos agrupados en cuatro lotes de planta baja y dos plantas piso. Ferrer Bosch propone un ritmo visual derivado del desplazamiento de la unidad elemental para procurar vistas al mar sin comprometer la privacidad entre las celdas. Cada vivienda cuenta con tres dormitorios, cocina, baño y comedor-estar abierto a una amplia terraza orientada a sudeste, con vistas al mar. El acceso a las viviendas se hace por escaleras situadas en la fachada trasera, orientada a noreste. Ferrer Bosch recurre a la abstracción con el lenguaje depurado y estricto reconocible del neoplasticismo. Según el autor, influido por sus viajes en la década de 1960 a países nórdicos y centroeuropeos.
 3. Edifici DMS-II

  Josep Ferrer i Bosch

 4. Hostal El Recó

  Josep Ferrer i Bosch

 5. Grup Roma

  Josep Ferrer i Bosch, Antonio Uceda García

 6. Blocs Icomar

  Ignasi Bosch i Reitg, Lluís Bosch i Reitg, Josep Ferrer i Bosch

 7. Urbanització Reus Mediterrani

  Josep Ferrer i Bosch

  Urbanització Reus Mediterrani

  La urbanització Reus Mediterrani, projectada per l'arquitecte Josep Ferrer Bosch l'any 1965, es troba situada a Vilafortuny, Cambrils. El projecte, promogut per un grup de famílies, gran part d'elles de Reus, es construeix en uns terrenys d'unes 5,5Ha situats a mig camí entre Salou i Cambrils. Delimitats pel passeig marítim al sud, pel ferrocarril Barcelona-València al nord, i creuats d'est a oest per l'antiga carretera, actual Avinguda de la Diputació. El conjunt, majoritàriament de segona residència, respon a una ordenació de ciutat jardí, típica d'altres projectes residencials d'estiueig. Amb amplies zones verdes (pinars existents), vials privats que resolen la circulació interna i bosses d'aparcament, a més d'una zona esportiva, piscina i jocs infantils. Consta d'uns 300 apartaments, organitzats en diferents edificacions de PB+2 i PB+3, disposats en una planta retranquejada que afavoreix la radiació solar i les vistes. Les unitats d'habitatge són amplies i generoses, amb una gran sala que es comunica amb una terrassa a través d'un gran finestral. Arrebossats de morter de calç, ceràmica esmaltada blava, tancaments i proteccions solars de fusta són els materials emprats en els acabats i façanes dels edificis, dotant-los d'una bona qualitat constructiva basada en materials de construcció tradicionals.
 8. Edifici Marsol

  Josep Ferrer i Bosch

 9. Edifici Mantellina

  Josep Ferrer i Bosch

 10. Edifici Aquari

  Josep Ferrer i Bosch

 11. Edifici d'Habitatges i Oficines Banca Catalana

  Tous & Fargas, Josep Maria Fargas i Falp, Josep Ferrer i Bosch, Enric Tous i Carbó

 12. Apartaments La Mòra

  Josep Ferrer i Bosch

Arxiu

 • Perspectiva del recinte de la Urbanització Reus Mediterrani.

  Dibuix

  Perspectiva del recinte de la Urbanització Reus Mediterrani.

  Arxiu Històric del COAC