Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior Arquitectura Barcelona ETSAB -UPC (1996).
Professor de Sistemes Constructius II, Materials i Tecnologia/Escola Tècnica Sup. Arquitectura Vallès- UPC
L’any 2000 funda conjuntament amb Marta Vicente Carrió l’estudi CANTALLOPS-VICENTE ARQUITECTES, desenvolupant projectes en els àmbits de l’arquitectura i l’urbanisme, tant d’Equipaments, Edificis educatius, de recerca biomèdica i en l’àmbit sanitari, com en edificis d’habitatges de promoció pública i privada.
Alguns projectes rellevants són el conjunt de l’Illa d’Equipaments del Mercat del Guinardó (Mercat, Oficines, CAP, Residència i Centre de Dia, Casal de Joves i Aparcament), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida IRBLleida, La Facultat de Medicina i Estabulari de la Universitat de Lleida, el Casal de Barri de Trinitat Nova (Finalistes Premis FAD Arquitectura 2019. Premi FAD OPINIÓ 2019), o l’Edifici B d’habitatge protegit a la Plaça de les Glòries per a l’IMHAB.

Autor: Cantallops Vicente Arquitectes

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Conjunt d'Equipaments del Mercat del Guinardó

  Bayona | Valero, Cantallops Vicente Arquitectes, Marta Bayona Mas, Lluís Cantallops Dalmau, Albert Valero Cabré, Marta Vicente Carrió

  Conjunt d'Equipaments del Mercat del Guinardó

  El projecte d’illa d’equipaments del Mercat del Guinardó és una operació conjunta d’urbanisme i arquitectura que permet generar una àrea de nova centralitat pel Barri del Guinardó. La proposta sorgeix des de l’espai públic, articulant tres espais de caràcter molt diferenciats: la nova plaça, el parc de Teodor Llorente i el jardí interior. Dels límits d’aquests espais sorgeix la volumetria, les façanes, un edifici que articula 20.000 m2 d’equipaments repartits en 6 programes diferenciats: Cap, residència, casal de Joves Mercat, superfície comercial i aparcament. Aquesta disposició de l’espai lliure, estès per tot l’àmbit, el fa permeable i aporta la continuïtat urbana necessària entre els teixits d’habitatges que l’envolten. La volumetria es fragmenta i s’adapta a la topografia existent, completant i integrant-se en el teixit i l’escala del barri. El resultat prioritza la ciutat, la continuïtat urbana, amb un llenguatge comú de conjunt enfront la singularitat arquitectònica de cada equipament.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis amb Ús No Residencial. Inclou Edificis de Nova Planta de Promoció Pública

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Conjunt d'Equipaments del Mercat del Guinardó

 3. Casal de Barri de Trinitat Nova

  Bayona | Valero, Cantallops Vicente Arquitectes, Marta Bayona Mas, Lluís Cantallops Dalmau, Albert Valero Cabré, Marta Vicente Carrió

  Casal de Barri de Trinitat Nova

  L’edifici emergeix de la urbanització de l’entorn, aprofita la topografia i esdevé una prolongació de l’espai públic, transformant l’espai exterior en un espai social vertebrador i afectiu, que aporta: activitat i gent. L’interior i l’exterior s’entrellacen generant dues noves places aprofitant el desnivell del terreny. El resultat és un edifici que dilueix la línia entre l’interior i l’exterior. La compacitat del volum permet establir accessos puntuals fàcilment controlables. La plaça/coberta superior actua de plataforma mirador cap a Collserola i la casa de les Aigües. El respecte cap a l’entorn es tradueix en l’ús del mateix material ceràmic fusionant l’espai d’urbanització amb el propi edifici. Els bancs i baranes ceràmics configuren el perímetre i actuen com a lluernes d’entrada de llum pels espais interiors. L’edifici , amb una qualificació energètica A, redueix al màxim la demanda energètica mitjançant eines de disseny passiu i l’ús de fonts d’energies eficients i renovables.
 4. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis amb Ús No Residencial. Inclou Edificis de Nova Planta de Promoció Pública

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Casal de Barri de Trinitat Nova

Societats