Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Conjunt d'Equipaments del Mercat del Guinardó

  Bayona | Valero, Cantallops Vicente Arquitectes, Marta Bayona Mas, Lluís Cantallops Dalmau, Albert Valero Cabré, Marta Vicente Carrió

  Conjunt d'Equipaments del Mercat del Guinardó

  El projecte d’illa d’equipaments del Mercat del Guinardó és una operació conjunta d’urbanisme i arquitectura que permet generar una àrea de nova centralitat pel Barri del Guinardó. La proposta sorgeix des de l’espai públic, articulant tres espais de caràcter molt diferenciats: la nova plaça, el parc de Teodor Llorente i el jardí interior. Dels límits d’aquests espais sorgeix la volumetria, les façanes, un edifici que articula 20.000 m2 d’equipaments repartits en 6 programes diferenciats: Cap, residència, casal de Joves Mercat, superfície comercial i aparcament. Aquesta disposició de l’espai lliure, estès per tot l’àmbit, el fa permeable i aporta la continuïtat urbana necessària entre els teixits d’habitatges que l’envolten. La volumetria es fragmenta i s’adapta a la topografia existent, completant i integrant-se en el teixit i l’escala del barri. El resultat prioritza la ciutat, la continuïtat urbana, amb un llenguatge comú de conjunt enfront la singularitat arquitectònica de cada equipament.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Conjunt d'Equipaments del Mercat del Guinardó

  Bayona | Valero, Cantallops Vicente Arquitectes, Marta Bayona Mas, Lluís Cantallops Dalmau, Albert Valero Cabré, Marta Vicente Carrió

 3. Casal de Barri de Trinitat Nova

  Bayona | Valero, Cantallops Vicente Arquitectes, Marta Bayona Mas, Lluís Cantallops Dalmau, Albert Valero Cabré, Marta Vicente Carrió

  Casal de Barri de Trinitat Nova

  L’edifici emergeix de la urbanització de l’entorn, aprofita la topografia i esdevé una prolongació de l’espai públic, transformant l’espai exterior en un espai social vertebrador i afectiu, que aporta: activitat i gent. L’interior i l’exterior s’entrellacen generant dues noves places aprofitant el desnivell del terreny. El resultat és un edifici que dilueix la línia entre l’interior i l’exterior. La compacitat del volum permet establir accessos puntuals fàcilment controlables. La plaça/coberta superior actua de plataforma mirador cap a Collserola i la casa de les Aigües. El respecte cap a l’entorn es tradueix en l’ús del mateix material ceràmic fusionant l’espai d’urbanització amb el propi edifici. Els bancs i baranes ceràmics configuren el perímetre i actuen com a lluernes d’entrada de llum pels espais interiors. L’edifici , amb una qualificació energètica A, redueix al màxim la demanda energètica mitjançant eines de disseny passiu i l’ús de fonts d’energies eficients i renovables.
 4. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Casal de Barri de Trinitat Nova

  Bayona | Valero, Cantallops Vicente Arquitectes, Marta Bayona Mas, Lluís Cantallops Dalmau, Albert Valero Cabré, Marta Vicente Carrió

Societats