Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Teatre del CCCB

  Martínez Lapeña-Torres Arquitectos, José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres Tur, Luís Valiente

  Teatre del CCCB

  L'antic teatre de l'arquitecte Josep Goday, de 1912, s'ha remodelat. La resta de dependències s'ha ordenat i netejat d'estructures innecessàries, i s'han reorganitzat les comunicacions verticals. La façana a la plaça Joan Coromines, oposada al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), és el conjunt d’arcs que es conserva d'un dels claustres de l'antic hospital, la Casa de la Caritat. El pas obert entre l'edifici de teatre i l'antiga església de l'hospital, que comunica el carrer Valldonzella amb la plaça Coromines, s'eixampla cap a la plaça a la planta baixa per organitzar un atri exterior cobert que protegeix la nova porta d'entrada de l'edifici remodelat . Els dos arcs buits de la façana del claustre ajuden a assenyalar aquest accés. A l'espai trapezoidal interior, entre la façana d'arcs i el volum de teatre, s'han organitzat els vestíbuls que, mitjançant escales mecàniques, permeten comunicar els nivells expositius i culturals. Aquests vestíbuls, a més, connecten amb el nou pas sota la plaça, que serveix de zona d'exposició i de cordó umbilical amb l'edifici principal de Centre de Cultura Contemporània (CCCB). La nova coberta d'aquest espai engloba la façana sud de teatre i ajuda a fusionar-la amb la del claustre. Dins de la geometria dels arcs de la façana protegida s'han incorporat noves obertures, en les que es mig llegeixen les lletres CCCB, que permeten vistes a la plaça des de l'interior a través de talls inesperats.
 2. Saló Daurat del Palau de la Generalitat

  Martínez Lapeña-Torres Arquitectos, José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres Tur, Luís Valiente

  Saló Daurat del Palau de la Generalitat

  La remodelació d'aquesta sala de cassetonat daurat permet que, mentre es realitzin obres de reestructuració d'altres ales del Palau de la Generalitat de Catalunya, el seu govern pugui temporalment reunir-se en aquest espai. El mural d'Antoni Tàpies, que presidia l'anterior sala de reunions, s'ha traslladat i ara flota sobre un sòcol de mirall convertit en el teló de fons de les reunions. El cassetonat, els llums de llàgrimes de cristall i els nous focus per a diferents ambientacions, s'han embolcallat en una tela daurada semitransparent que fa més acollidor el treball a la taula circular. L'antiga taula de reunions es recolza sobre una catifa circular amb un dibuix que reprodueix a grandària set vegades major un fragment del paviment sobre el qual es posa. Tot el mobiliari i la decoració que omplia el Saló s'ha dipositat en el Museu Nacional de Catalunya.
 3. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Interiorisme

  Premi FAD

  Saló Daurat del Palau de la Generalitat

  Martínez Lapeña-Torres Arquitectos, José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres Tur, Luís Valiente

 4. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura

  Premi FAD

  Teatre del CCCB

  Martínez Lapeña-Torres Arquitectos, José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres Tur, Luís Valiente