Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. Obra Social Sagrada Família

  Jordi Masgrau, Narcís Negre

  Obra Social Sagrada Família

  Entre el 1957 i el 1965, l’Obra Sindical del Hogar va desplaçar cap a municipis veïns, sobre topografies i enclavaments de gran dificultat i baix preu, una política d’habitatge massiu i barat. Dins el terme de Sant Daniel (annexionat l’any 1963) s’implantaren 350 habitatges al barri de Vila-roja. Aquest edifici benèfic, a càrrec d’un orde religiós, conté un complex programa de guarderia, parvulari, capella, residència monacal i centre social sobre un terreny «de rebuig» situat entre la carretera i el riu. El desnivell de la riba permet allotjar els usos en una secció estudiada. La modèstia general no impedeix un estimable exercici funcional i compositiu, relacionat tant amb l’expressió emblemàtica de l’origen religiós de l’equipament com amb les tendències més avantguardistes del moment.
 2. Ampliació de la Caixa de Pensions a Girona

  Jordi Masgrau, Narcís Negre

  Ampliació de la Caixa de Pensions a Girona

  Àmplia cantonada que forma part del projecte elaborat per Bru Barnoya per obrir la nova calle del Progreso ja d’entrada amb un ordre neoclàssic constant, de baixos i quatre pisos, que quallaria en moltes de les noves finques (vegeu Santa Clara, 7) i que reformes posteriors i els bombardejos del 1938 ens han furtat. Aquí es llegeix encara la regularitat decreixent d’obertures i balcons, la balustrada ritmada (en lloc de la teulada prevista) i la moderada cornisa. La principal caixa d’estalvis del país s’hi instal·la el 1902. Masó hi aporta la continuïtat del balcó inferior i uns esgrafiats luxosos i delicats. Modificacions del 1939 desfiguraren interiorment una part de l’edifici. Al núm. 11 de Santa Clara, l’ampliació del 1979 treballa contextualismes assajats per Coderch i Sostres a Barcelona. Interessa la teoria de buits constants i decreixents, així com la faixa de relació entre façanes; resulta anodina, en canvi, la planta baixa. Al seu peu, reforma d’urbanització (1994) del carrer, a càrrec d’Arriola i Fiol.
 3. Consolidació de l'Església dels Dolors

  Narcís Negre

  Consolidació de l'Església dels Dolors

  La casa de la congregació servita (implantada a Girona el 1687) fou bastida arran del convent mercedari, amb el qual comparteix elements portants i campanar. L’interès actual rau especialment en un espai neoclàssic, més de reunió i expositiu que litúrgic, en el qual destaquen les pintures de gran dimensió i el retaule atribuïts a Panyó, que, després de sobreviure a incendis i revolucions, es presenten encara ara com a acompanyants d’un clima vuitcentista desaparegut de molts temples.

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.