Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Pere Riera Pañellas

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Poliesportiu de l'Escola Thau

  Jordi Fargas, Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas

 2. Seu Central de FECSA i Parc de les Tres Xemeneies

  Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas

  Seu Central de FECSA i Parc de les Tres Xemeneies

  Edifici d’oficines i parc públic situats en un entorn urbà presidit per tres xemeneies que formen una de les icones més memorables de la ciutat. La presència de l’atmosfera derivada de la pintura metafísica de De Chirico és latent en totes les decisions projectuals. Una estructura regular de formigó vist, avançada respecte al pla del tancament de vidre, forma una primera pell abstracta de l’edifici que, en acostar-se als diversos entorns urbans que l’envolten, es revesteix, segons cada cas, amb els elements morfològics adequats per assolir una bona contigüitat urbana. Totes dues torres disposen d’un nucli central i estan connectades amb l’edifici baix per la planta tercera i pel soterrani, de manera que alliberen la planta baixa com a espai públic.
 3. Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA)

  RGA Arquitectes, Franc Fernández, Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas

 4. Facultat de Ciències Jurídiques de la URV

  RGA Arquitectes, Montserrat Batlle Salvanyà, Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas, Carles Teixidor Felip

  Facultat de Ciències Jurídiques de la URV

 5. Passarel·la per a Vianants al Torrent de Vallparadís

  RGA Arquitectes, Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas

 6. Premio Década

  Guardonat / Premiat

  Premio Década

  Seu Central de FECSA i Parc de les Tres Xemeneies

  Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas

 7. Bloc de 81 habitatges a Barberà del Vallés

  RGA Arquitectes, Montserrat Batlle Salvanyà, Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas

 8. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Espais Exteriors

  Premi FAD

  Passarel·la per a Vianants al Torrent de Vallparadís

  RGA Arquitectes, Josep Maria Gutiérrez Noguera, Pere Riera Pañellas

 9. Complex Aquàtic i Esportiu Can Mercader

  RGA Arquitectes, Montserrat Batlle Salvanyà, Barto Busom Masjoan, Pere Riera Pañellas, Josep Sotorres Escartín

  Complex Aquàtic i Esportiu Can Mercader

  L’adequació paisatgística de l’edifici deriva de l’estratègia espacial establerta en la secció transversal que s’ajusta curosament a les característiques geomorfològiques del territori aprofitant que l'edifici es troba en un dels punts d'inflexió característics de la plana de Barcelona quan canvia l’angle del seu pendent descendent cap el mar. Així, mentre els vasos i la graderia pertanyen a la secció topogràfica del terreny, la resta de l’edifici s’inclou en una gran coberta sobreposada i, gairebé, flotant, de manera que la riquesa del seu espai interior buit deriva de la captura i la visibilitat dels fluxos del paisatge que el travessen. A la planta primera, tot gira al voltant d'un anell circulatori que dóna accés a les diverses dependències i el gran cantell de la biga que cobreix els vasos de les piscines s’aprofita per la ubicació de la maquinària de climatització que queda, així, inclosa en el volum paral·lelepipèdic de l’edifici.
 10. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Complex Aquàtic i Esportiu Can Mercader

  RGA Arquitectes, Montserrat Batlle Salvanyà, Barto Busom Masjoan, Pere Riera Pañellas, Josep Sotorres Escartín

Bibliografia

Societats