Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Museu Etnològic i de Cultures del Món

  OP Team Arquitectura, Josep Benedito i Rovira, Xavier Farré Riba, Santi Orteu Palou, Glòria Piferrer i Cabezas

  Museu Etnològic i de Cultures del Món

  El Museu de Cultures del Món s'implanta en el carrer Montcada, avui dia el nucli d'arquitectura civil medieval més important de Barcelona, catalogat com a BCIN. Ocupa dos edificis gòtics, catalogats com a BCIL, i coneguts com a Palau Marqués de Llió i Palau Nadal. L'important component històric i artístic dels palaus, i la voluntat de fer-la compatible amb el contingut expositiu i museístic emmarquen i defineixen el caràcter de l'actuació. Respectuosa i discreta amb el caràcter dels espais i elements històrics, però sense falsos mimetismes i assumint sense complexos la condició de contemporaneïtat d'una intervenció d'aquest tipus. Les obres han suposat una forta intervenció de reforma i adequació, al nou ús dels edificis, a la normativa vigent, als requeriments de la proposta museogràfica, renovació de les instal·lacions, reforç estructural de parets i forjats, reestructuració de circulacions i espais, fins a la delicada restauració dels embigats gòtics presents en alguna de les sales.
 2. Biblioteca Miquel Batllori

  OP Team Arquitectura, Xavier Farré Riba, Santi Orteu Palou, Glòria Piferrer i Cabezas

  Biblioteca Miquel Batllori

  La Biblioteca ocupa els baixos d’un edifici d’habitatges en un barri de nova construcció. La proposta persegueix dos objectius: A l’exterior, visibilitzar i dignificar l’equipament. A l’interior, convertir tres locals inconnexos i de geometria complexa (en planta i secció) en un sol àmbit amb continuïtat espaial i ambiental. En façana, el tractament uniformitzador integra, sota el ràfec, els aparadors i entrades als habitatges, atorga dimensió al conjunt i permet resseguir la Biblioteca des de l’entorn. L’accés es produeix des d’un renovat pati en pendent que condueix a l’interior a través d’un cancell desmaterialitzat. El sostre a cel obert el converteix però en un espai propi. Des del vestíbul es compren tot l’edifici: àrea d'acollida, sales de lectura, àrea infantil, aules, despatxos, Living Lab, ... El lluernari esdevé protagonista de l’espai i vertebrador de la Biblioteca. Uns pocs espais tancats i l’ús del color permeten tensionar les dimensions i fixar el caràcter dels ambients.
 3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Museu Etnològic i de Cultures del Món

  OP Team Arquitectura, Josep Benedito i Rovira, Xavier Farré Riba, Santi Orteu Palou, Glòria Piferrer i Cabezas

 4. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Biblioteca Miquel Batllori

  OP Team Arquitectura, Xavier Farré Riba, Santi Orteu Palou, Glòria Piferrer i Cabezas

Societats