Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Xavier Llobet i Ribeiro

Memòria

Arquitecte per l'ETSAB, 1992 Màster en La Gran Escala per la UPC, 2000 Doctor en Projectes Arquitectònics per la UPC, 2005 La seva tesi doctoral “Mies i Hilberseimer. La metròpoli com a ciutat jardí” va obtenir el Premi Arquia de la Fundació Caixa d'Arquitectes; el Premi a les tesis doctorals amb Valors Humans a l'Enginyeria de la Càtedra Victoriano Muñoz Oms; i el Premi Extraordinari de Doctorat de la UPC Codirector amb Eduard Bru del MBArch The Contemporary Project des del 2019 Professor de Projectes Arquitectònics a l’ETSAB des del 2007 Professor de Projectes d’Execució a l’ETSA La Salle, 2000-2003 Membre del Comitè Científic de la Fundació DOCOMOMO Ibèric des del 2002 Projectes destacats: Estudi Previ per a la recuperació del Canal de la Infanta i el Rec Vell. Ajuntament Barcelona, 2018-2019 Botiga Àngela Colls. Barcelona, 2012-2020 Casa Nicolás Valenzuela. Lloret de Mar, 2002-2007 Casa Iborra. Terrassa, 1993-1994 Casa Marín. Llorenç del Penedés, 1991-1992 Stand COAC de Construmat (seleccionat FAD). Barcelona, 1995 Publicacions destacades: Jiménez E, Llobet X. “Els plans d’estudis d’Arquitectura. De la Bauhaus a les Noves Bauhaus,” a: JIDA núm. 5. Iniciativa Digital Politècnica & RU Books, 2018 AAVV. “Equipamientos II, 1925-1965.” Arquia, 2011 AAVV. “Equipamientos I, 1925-1965.” Arquia, 2010 AAVV. “La Vivienda Moderna, 1925-1965.” Arquia, 2009 Llobet X. “Mies y Hilberseimer. La metròpoli como ciudad jardín.” Arquia, 2008. AAVV. “La Aquitectura de la Indústria, 1925-1965.” Fundación Docomomo Ibérico, 2005 Jiménez E, Llobet X. “El pavelló Mies van der Rohe.” Servei Educatiu d’Arquitectura del COAC, 2005 AAVV. “José Antonio Coderch. Torre Valentina. Un proyecto de paisaje, 1959.” Editorial Rueda, 2004 AAVV. “Barcelona Metápolis”. Actar, 2000

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Bibliografia