Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

En Imatges

Memòria

Pedro Pegenaute Esparza neix a Pamplona el 1977. És fotògraf professional especialitzat en arquitectura des del 2005, any en que aparca la seva trajectòria com a arquitecte tècnic per dedicar-se exclusivament a la fotografia. Des de llavors treballa amb arquitectes i editorials de prestigi nacional i internacional.

Ha rebut diversos guardons en concursos de fotografia que premien la seva mirada particular: primer premi Col·legi Oficial d'Arquitectes Basc-Navarrès (2005); primer premi “Mirades des de l'Arquitectura” (2011) Institut Alacantí Juan Gil-Albert; finalista “Purificación García 2007” i adquisició de la fotografia finalista per formar part de la col·lecció privada de la marca esmentada.
Així mateix, ha col·laborat com a jurat en diversos concursos de fotografia.

Els seus treballs han format part de nombroses exposicions d'arquitectura a ciutats com Pamplona, ​​Barcelona, ​​Tòquio, Los Angeles, Nova York, Londres, etc. I la seva obra personal s'ha mostrat en exposicions individuals des del 2003, any en que comença a ser adquirida per particulars i col·leccions privades, alhora que rep nombrosos encàrrecs de realització de murals de gran format per a espais interiors.
En els darrers anys, la reflexió per “l'humà de l'arquitectura”, en definitiva, per l'explicació de l'arquitectura des de l'usuari, i les noves formes de representació visual l'han portat a assajar al camp audiovisual amb la creació de vídeos , sempre des de la seva essència com a fotògraf.

L'any 2011 funda Pegenaute Studio, el 2013 publica el seu primer llibre, “Pedro Pegenaute personal”, i la col·lecció de llibres d'arquitectura “Pegenaute Photovolumes”.
El 2021 exposa al Palacio del Conestable de Pamplona el projecte audiovisual “2020 Pamplona a casa”, realitzat durant el confinament originat pel COVID19, on Pedro Pegenaute convida diferents arquitectes i professionals relacionats amb l'arquitectura a fer una reflexió inspirant-se en les fotografies que el conformen. El projecte està compost per 97 fotografies impreses acompanyades de 51 reflexions, un llibre de l'exposició i la pel·lícula “Fragmentos de vida”, i té caràcter itinerant.

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.